Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Русе, Ивановски скални м-ри и Червен - 05.10.24

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 12 вота)

Цена 149 лв.

Информация за програмата
Сподели

Русе – пещера Орлова чука - средновековен български град Червен - Ивановски скални манастири – Скален Басарбовски манастир „Св.Димитър“ – исторически музей с восъчни фигури в гр.Бяла

Маршрут: София - Русе - Ивановски скални манастири - Червен - София

2 дни / 1 нощувка

Дати на отпътуване: 05.10.24

1 ден: Отпътуване от пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 7.00 ч. Кратка почивка по пътя.

Посещение на пещера Орлова чука. Тя е втора сред най-дългите пещери в България с обща дължина на галериите 13 437 m. Температурата в пещерата е относително постоянна през цялата година (14°C). Във входните си леснодостъпни части е облагородена и удобна за посещение.

В нея са открити останки от късния палеолит: кости от пещерна мечка и следи от живот на пещерни хора, които са ползвали пещерата заради относително високата ѝ постоянна температура. Целогодишно пещерата се обитава от общо 14 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезони в колония от около 12 хиляди екземпляра. От тези 14 вида три са включени в Световния червен списък .

Името на пещерата е свързано с това на скалния венец, на който се намира входът й. В недалечното минало този венец е бил убежище на орли. Входът на пещерата е открит през горещото юлско лято на 1941 г. от овчар. По пладне той забелязал, че овцете му се натрупват на едно място. Решил да провери защо е така и когато се навел над пукнатината, почувствал че от нея излиза хладен въздух. Разместил няколко камъка и проникнал в пещерата. Пред него се открил непознатият и чуден свят на пещерата Орлова чука.

Посещение на средновековния български град Червен. Червен е един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство (XII – XIV в.). Стратегическото му местоположение, благоприятните условия в долината на река Русенски лом и близостта до столицата Търново предопределят неговото развитие.

Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система.

Значението на града нараства след 1235 г., когато става седалище на средновековната българска Червенска митрополия. Засегнат е от татарското нашествие през 1242 г., превзет е от византийска войска по време на царуването на българския цар Ивайло, а през 1388 г. от османските турци.

Развитието на Червен достига своя разцвет през XIV в. Червен е археологически обект с голям принос за обогатяване на представите ни за градоустройството на средновековните български градове и техния стопански живот, както и за изучаването на средновековната българска култура.

Посещение на Ивановските скални манастири ( печат в 100-те нац.обекта).

При село Иваново река Русенски Лом тече през дълбок живописен пролом. В отвесните му скали, често много високо, са изсечени десетки монашески килии, църкви и параклиси. Обитавали ги монаси, които напуснали светската суета, за да се отдадат на усамотение и молитви към Бога.

В шест от скалните църкви са запазени забележителни стенописи, заради които Ивановският скален комплекс е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ивановската скална обител била посещавана от българските царе. Известно е, че тук на поклонение дошъл Иван Асен II и дарил злато за основаване на манастир на името на Архангел Михаил. През XIII-XIV в. ролята на тукашната монашеска колония, нарастнала поради близостта на Червен - един от големите средновековни български градове, резиденция на митрополит.

Близо до Ивановските скални манастири се намира Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” (включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта.) - единственият действащ скален манастир у нас най-вероятно основан през 13 в., когато в България се разпространил исихазмът и скалното отшелничество станало популярно. Възможно е да е бил част от големия манастирски комплекс край с. Иваново.

Името на Басарбовския манастир се среща за пръв път в турски данъчни регистри от 15 в. като владение на влашкия войвода Иванко Басараб. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител. След смъртта си монахът бил погребан в селската църква, но по време на поредната Руско-турската война от 1768-1774 г. мощите му са пренесени в Букурещ в църквата „Св. св. Константин и Елена“, където се намират и до днес.

Пристигане в Русе. Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден: Закуска. Разглеждане на забележителностите в града.

Град Русе е разположен на най-високия десен бряг на река Дунав. Близостта на река Дунав винаги е имала огромно значение за развитието на града още от древността до наши дни. Тук през І в.н.е. е основан римският военен лагер-крепост, носещ името Сексагинта Пристис - „Пристанище на шейсетте кораба”. От ХVІ век градът е познат с османското си име - Русчук.

Посещение на Регионалния исторически музей (включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта); Храмът "Св. Троица"- изграден през 1632 година, но през 1797 година е изписан, тъй като е многократно пристрояван ; Пантеонът на възрожденците - включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Изграден е през 1978 година в Парка на възрожденците.

Пешеходна разходка в центъра на Русе - на площада е разположен паметникът на свободата, един от емблематичните паметници на Русе. В северната част на площада се намира Съдебната палата, на запад е Доходното здание, на юг е Общината, а на запад се намира хотел "Дунав".

Свободно време за обяд и възможност за самостоятелно разглеждане и посещение на:

Къщата - музей "Градски бит на Русе" - нарича се още къщата на Калиопа. Тя е възрожденска къща, която е построена в средата на XIX век. Експозицията в нея проследява европейското влияние в бита на градското население ;

Националният музей на транспорта - разполага се в първата железопътна гара в България, която е построена през далечната 1864 година от Уилям Гладстон и братя Бъркли. Заминаване за София.

По пътя посещение на Музей на восъчните фигури в град Бяла на известни личности от историята, свързани с малкото градче. Пластиките са направени с голямо майсторство и създават усещането за реални хора. В музея оживяват Петко Рачев Славейков, който е преподавал и творил в Бяла, Панайот Волов, лобното място на който е в града, руската баронеса Юлия Вревская, на която е кръстена болницата в града. Княз Александър Батенберг и Александър Втори, както и разбира се Колю Фичето.

Името на Бяла се свързва Колю Фичето, първомайстора на възрожденското българско строителство, е оставил най-голямото си строително творение, архитектурно и скулптурно - моста над р. Янтра. От стара сграда на бивша детска градина е направен Арт център с арт кафе, арт кино и арт галерия на восъчните фигури. В културния център е предвидено да има и читалище. Пристигане вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Цената и е около 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация, съгласно условията на застрахователната компания. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.