Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Интересни статии

Сподели Сподели с приятел

Желязната църква "Свети Стефан"

Единствената православна желязна църква в света, която се намира в Истанбул и носи името „Свети Стефан“ отвори отново врати за поклонници, туристи и посетители на 07.01.18. след дълга реставрация. Строително – ремонтните дейности на църквата продължиха около 6 години през, които са положени много усилия за да можем отново да видим църквата в целият и блясък и красота. Всяка една част от 500 железни компоненти, в това число - носещи колони, покрив, под са прецизно реставрирани, вложени са около 13 милиона турски лири в ремонта на църквата. Както казва главният архитект на проекта Фекрие Булунмаз – „Църквата е готова да издържи във времето поне още 100 години.“

Тази година (2018) църквата става на 120 година. Тя се намира на самия бряг на Златният рог в квартала „Фенер“ на място, на което някога се е издигала дървена къща, собственост на княз Стефан Богороди, които я дарява на цариградските българи за да имат свои молитвен дом. Така дървената къща се превръща в дървена църква и става средище на българското духовенство и култура. Тъй като църквата бива опожарена е построена отново през 1989 година по проект на арменския архитект Ховел Азавнир. Църквата е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 година, празника на Рождество Богородично и неин патрон става архидякон и първомъченик Стефан.

Изградена е от 500 тона железни сглобяеми компонента, които са пренесени на части от Виена и са сглобени на място на принципа на Айфеловата кула. Единствената останала оригинална част от дървената църква, предшестваща Желязната църква, е каменният й олтар, който все още се използва и до днес и радва посетителите с красотата и изяществото си.
Църквата е дълга 32.5 м., широка е 12.50 м, като се състои от два етажа. Трикуполна е с прилежаща камбанария висока 40 м. със 6 камбани донесени от Русия, но само две от тях са запазени до днес.

Желязната църквата е значима част от културното и историческо наследство на Истанбул. След реставрацията отново е действащ храм, в които ще се извършват празнични литургии и всеки които желае може да посети този единствен по рода си храм в света.

« Обратно