Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Честване на Св.Мина край скалното светилище в с.Мечкул

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус

Цена 38 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-Симитли-София

Дата наа отпътуване: 11.11.18.

Тръгване от пл.“Ал.Невски“ в 7.30 ч. Почивка по пътя. Пристигане в с.Мечкул. Посещение на Параклиса на свети Мина, вдигнат върху някогашно тракийско оброчище. Малкият храм бе построен в подножието на величествената Пирин планина. Малцината жители на симитлийското село Мечкул не жалят труд и средства, за да осъществят своята мечта и възстановят светата обител на свещено от древни времена място. Преди години лично пророчицата Ванга им заръчала да вдигнат там параклис. Ясновидката посочила къде да е – близо до прочутия скален Град на титаните, кръстен от местните Пиринския Стоунхендж. В него е пълно с интересни скални композиции. Една от тях носи името "Кирил и Методий", тъй като напомня много на славянските първоучители. Параклисът се намира върху някогашно тракийско светилище. Смята се, че тук е имало тракийска лечебница. Идвали да се лекуват най-първите мъже от цяла Европа. Мястото е свято, затова все повече са посетителите от България и чужбина
Светилището-оброчище Св. Амина се намира в района на Средна Струма. То е във близост до землището на с. Мечкул, община Симитли. Върви се по черен път до местността Амина. Според преданията за култовото място самият Александър Македонски е посетил светлището и жрицата тук му е предрекла, че ще стане владетел на Света.Местните жители твърдят, че все още знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.
Друга легенда свързана със мегалитното светилище е за наличието на голям харман, който е бил постлан с бакърена плоча и че тук по девет коня са били впрягани по време на вършитба. Много е вероятно харманът да е играл важна роля като календарно пособие, което е отброявало дните и сезоните.
Светилището е посветено на св.Мина, светецът покровител на семейството. Местното население от векове почита светеца и на празника му се отслужва курбан за здраве.
Тръгване за София в 16.00 ч.

Полезна информация

Препоръчваме удобни обувки и да се носи вода и храна!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.