Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 415 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Честване на Св. Мина край ск. светилище в с. Мечкул - 11.11.23.

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 6 вота)

Цена 49 лв.

Информация за програмата
Сподели

Честване на Св. Мина край скалното светилище в с. Мечкул

Маршрут: София - Симитли - София

Дата на отпътуване: 11.11.23.

Отпътуване от пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 7.30 ч. Почивка по пътя. Пристигане в с. Мечкул. Посещение на Параклиса на свети Мина, вдигнат върху някогашно тракийско оброчище. Малкият храм бе построен в подножието на величествената Пирин планина. Малцината жители на симитлийското село Мечкул не жалят труд и средства, за да осъществят своята мечта и възстановят светата обител на свещено от древни времена място. Преди години лично пророчицата Ванга им заръчала да вдигнат там параклис. Ясновидката посочила къде да е – близо до прочутия скален Град на титаните, кръстен от местните Пиринския Стоунхендж. В него е пълно с интересни скални композиции. Една от тях носи името "Кирил и Методий", тъй като напомня много на славянските първоучители. Параклисът се намира върху някогашно тракийско светилище. Смята се, че тук е имало тракийска лечебница. Идвали да се лекуват най-първите мъже от цяла Европа. Мястото е свято, затова все повече са посетителите от България и чужбина
Светилището-оброчище Св. Амина се намира в района на Средна Струма. То е във близост до землището на с. Мечкул, община Симитли. Върви се по черен път до местността Амина. Според преданията за култовото място самият Александър Македонски е посетил светлището и жрицата тук му е предрекла, че ще стане владетел на Света.Местните жители твърдят, че все още знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.
Друга легенда свързана със мегалитното светилище е за наличието на голям харман, който е бил постлан с бакърена плоча и че тук по девет коня са били впрягани по време на вършитба. Много е вероятно харманът да е играл важна роля като календарно пособие, което е отброявало дните и сезоните.
Светилището е посветено на св.Мина, светецът покровител на семейството. Местното население от векове почита светеца и на празника му се отслужва курбан за здраве.
Тръгване за София в 16.00 ч. Пристигане привечер на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да са с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.