Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 210 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Празник на розата в Стрелча - розобер и розоварна - 01.06.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 10 вота)

Цена 42 лв.

Информация за програмата
Сподели

ПРАЗНИК НА РОЗАТА В СТРЕЛЧА 2024

Маршрут: София - Стрелча - София

Дата на отпътуване: 25.05.24

Отпътуване в 7.30ч. от пл. Ал.Невски и ул. Оборище - София.

По пътя спиране в Панагюрище за почивка и разглеждане на забележителностите.

Задължителна спирка при опознаването на историята на Панагюрище е Историческият музей. Централната сграда на музея включва археологическа зала, в която са изложени оригинални находки, открити при разкопки в района на града. Централната експозиция на музея е посветена на участието на Панагюрище в Априлското въстание. Друга експозиция е посветена на освобождението на Панагюрище от османска власт и участието на панагюрци в Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.

Специална зала е отделена на Панагюрското златно съкровище.

Историческият музей в града има няколко филиала. Сред тях е Духовниковата къща, строена през 1790 г., в която през 1871 г. българският революционер Васил Левски заклева членовете на местния революционен комитет.

Друг обект към музея е Дудековата къща, в която е представена етнографска експозиция, показваща възрожденския градски бит на панагюрци от втората половина на XIX век. Експозицията, разположена в Джуновата къща, проследява възникването и развитието на възрожденската Панагюрска златарска школа и ползваните техники на изработка.

В красивата синя Хаджидимитрова къща е показана колекция от художествени произведения, дърворезба, медникарски изделия, керамика и накити.

Интересни за посетителите са още Тутевата, Лековата и Дриновата къща.
Специално място в сърцата на местните хора заема родната къща на Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня. През 1876 г. местният революционен комитет възлага на Райна да избродира знамето на панагюрските бунтовници. Днес къщата е превърната в музей, ( включена в списъка на 100 – те национални туристически обекта в България) .

Продължаване за гр.Стрелча.

Всяка година в последната събота на май в Стрелча се организира и провежда Празник на розата – колоритен и неповторим. Той е не само символ на красотата, пренесена през вековете до наши дни, но и част от душевността на стрелчанина, традициите и начина му на живот.

Празникът започва с ритуален розобер и продължава с избор на Царица на розите. Стрелча е най-големият розопроизводителен район в България - факт малко известен, но достатъчно значим.

През град Стрелча преминава Стрелчанска Луда Яна, на която има изградени 10 язовира. Неоценимо богатство са термоминералните води. В долината на Стрелчанска Луда Яна, богата с топлите си и студени изворни води, виреят плодове и зеленчуци, лозя и житни култури, лавандула, но основният поминък за населението е маслодайната роза. Когато карловци и казанлъчани закъсат за хубав цвят, тръгват да пазаруват в Стрелча.

Тук хиляда семейства обработват 6000 декара с рози. Те са важна част от местната икономика. За производството на един килограм гюл са необходими 3,5 тона цвят. Всяка година в Стрелча се получава 1,5 тона розово масло с най-високо качество, което престижните парфюмерийни компании от Париж до Ню Йорк чакат с нетърпение. Вече няколко години розово масло се изнася и за Япония.

Участие в Празника – на розобера, сред розовите масиви, с автентичен носии и песни на стрелчанките. Посещение на розоварната;

Разглеждане на обновения исторически музей и уникалният тракийски култов комплекс Жаба могила, съставен от гробница-мавзолей и светилище–храм.

Гробницата мавзолей е разкрита през 1976 г. Датира от V – ІV век преди Хр. Имала е два етапа на използване. През първия етап е била гробница мавзолей на знатен тракиец и е била отворена за посещение и поклонение.

При втория етап от използването на гробницата е извършено погребение на знатен тракиец, може би вожд или владетел, заедно с неговата колесница четириколка.
След извършеното погребение входът на гробницата е затворен чрез голямо каменно струпване. Пред фасадата на гробницата стои колесницата с впрегнатите в нея два коня, както и този на водача на погребалното шествие.

При разчистване на каменното струпване са открити останките на колесницата четириколка. Конете са били убити на място и скелетите им са разположени с краката един към друг в пълна симетрия.

Гробницата е една от най-големите тракийски могили в България. Висока е над 20 м, а диаметърът и е 80-90 м. Установено е, че на върха е съществувала неголяма сграда, вероятно светилище. За наличието и се съди по откритите фрагменти от фигури на овни.

В северозападния край на насипа е открита и каменна плоча със силно изтрито изображение на лъв. Могилата е била оградена с широк 30 м и дълбок 3 – 4 м ров, запълнен с вода, който е възпрепятствал достъпа до свещеното място.

Запазеният и до днес ров е бил обитаван от жаби, чието квакане е дало името Жаба могила.

Днес голяма част от експонатите, намерени при разкопките на Жаба могила, се съхраняват в Историческия музей в Стрелча

Най-голямото богатство на Стрелча е минералната вода, гореща до 38– 40°C), слабо минерализирана и с ниска твърдост.

Паркът на миниатюрите в Стрелча е тематичен екопарк, който представя част от културно-историческото наследствона България. Разхождайки се сред озеленени алеи, посетителите имат възможността да разгледат миниатюри на Боянската църква, Жаба могила, Мадарският конник, Дяволски мост, Църква "Св. Богородица Петричка" Асенова крепост, Шипка.

Централният площад на Стрелча е реновиран и с изцяло нов облик. Под него се намира паметникът на Хан Аспарух.

Отпътуване за София. Пристигане в София вечерта след 19.00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.