Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 210 лв

Празници в България

Разпечатайте офертата

Цветница в Родопска Света гора - 28.04.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 1 вот)

Цена 47 лв.

Информация за програмата
Сподели

Цветница в Родопска Света гора

Маршрут: София - Белащенски манастир - Кукленски манастир - Араповски манастир - Горноводенски манастир - София

Датa на отпътувнае: 28.04.24

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Пристигане в Белащенския манастир „Св.Георги Победоносец”. Основан е през 1020 година, като за негов основател се смята византийския пълководец Никифор Скифи. Опустошен при османското нашествие, манастирът е възстановен през ХVІІІ век,

Манастирът днес представлява комплекс от църква, жилищни и стопански постройки, параклис и аязмо. Църквата е пострена през 1838 г. Под открития притвор на голямата църква се намира аязмо „Животворящия източник”, което е останало още от основаването на манастира и се смята за чудотворно, а в двора има каменна чешма от 1831 г. с паметна плоча върху нея.

Дворът представлява една прекрасна градина. Пространството му е изпълнено с множество цветни лехи и красиви дървета и храсти.

След този прекрасен девически манастир се отправяме към Кукленския манастир Св.Св.Дамян и Козма”. Манастирът съществува от времето на Второто българско царство и бил известен с книжовната си школа, културното си влияние и лековитите си води. Вярва се, че водата от аязмото лекува лудост и проблеми с нервната система.

По време на османското робство Кукленския манастир e бил закрилян от турските власти, тъй като в него се лекували семействата на османските управници. Кукленския манастир е действащ и включва две църкви, жилищни и стопански (от 19 и 20в.) и аязмо недалеч от тях. Комплексът е разположен на три нива, обградени от двор. Главната църква в Кукленския манастир "Св. Козма и Дамян" датираща от 15в., е кръстовидна, безкуполна сграда с две плитки конхи и два притвора.. На източната стена на притвора са запазени фрагменти от голямата композиция "Страшният съд" датираща от 17в.

Свободно време за обяд в Асеновград.

Посещение на Араповския манастир „Св.Неделя”.

Араповският манастир е единственият манастир, строен по време на османското робство, без да има останки от съществуването му преди това. Това е един от малкото манастири, изграден в полето, а не скрит в планина. През 1868 г. в манастира е основано училище за бедните деца от региона.

Манастирският комплекс включва няколко двуетажни и триетажни жилищни и стопански сгради, както и голяма кръстокуполна църква. Според надпис на задната врата на храма строежът му е завършил през 1859 г.

Стенописите в храма са изключително интересни, защото за първи път се разчупва канонът при представянето на житието на св. св. Кирил и Методий и те са изобразени като проповедници и покръстители на българския народ. По същия начин са представени сцени от живота на св. Иван Рилски и други български светци. В храма се пази и стара икона на Св. Богородица, за която се смята, че е чудотворна. Много хора от цялата страна посещават манастира именно заради тази икона.

В близост до северната порта на манастира се намира аязмото, от което според местно поверие блика лековита вода.

В двора на манастира „Света Неделя” има триетажна кула, която според местно предание е построена от легендарния Ангел войвода – смел хайдутин, защитавал народа от османците. Първите два етажа на кулата са каменни, с тесни прозорчета и са приспособени за бойни действия. Третият етаж представлява жилищна част с четири помещения.

Отпътуваме за София. Пристигане около 20:00 ч. на площад Александър Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.