Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Бузовград - Празнуване на лят. слънцестоене - 23.06.18.

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус

Цена 39 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-Казанлък-София

Дата на отпътуване: 23.06.18.

Тръгване от пл.“Ал.Невски“ в 7.00 ч. в посока Казанлък. Пристигане в с.Бузовград, което се намира на 5 километра от град Казанлък в полите на Средна Гора. По традиция в деня на лятното слънцестоене много хора се събират пред Слънчевата врата на Мегалита над селото. Тракийският мегалит е от третото хилядолетие преди новата ера. До мегалита се достига по екопътека, на около 45 минути пеш от селото.
От древността това място е считано от траките като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие, както и на лятното и зимното слънцестоене то събира стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.
На 19 март 2006 г. над този мегалит е разпръснат праха на проф. Александър Фол след неговата смърт на 1 март 2006. Така е изпълнено последното желание на големия български историк и траколог.
След посещението на мегалита се отправяме към Казанлък за разглеждане на Историческия музей и тракийската могила Голяма Косматка, в която на 21 септември 2004 г. д-р Георги Китов открива една от най-величествените и богати тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон.
Тя е изградена през V век пр. Хр. и се състои от 3 камери и коридор с обща дължина 26 м.
Мащабите на гробницата и огромната стойност на скъпоценните предмети открити в нея доказват, че тук е погребан голям тракийски владетел. Надписи по предпазното въоръжение показват, че името на владетеля е Севт , предполага се че става дума за прочутия Севт III, господаря на тракийския град Севтополис.
Тръгване от Казанлък около 17 ч. Пристигане на пл.“Ал.Невски“ вечерта.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.