Преференциална оферта

Кападокия - Гьореме – Ескишехир - 599 лв. 03.05. и 23.05.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Фестивал на боба в с. Радуил - 02.09.23

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 6 вота)

Цена 30 лв.

Информация за програмата
Сподели

ПРАЗНИК НА БОБА В СЕЛО РАДУИЛ 2023

Маршрут: София - с. Радуил - София

Дата на отпътуване: 02.09.23

Отпътуване от София от пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 8.00 ч. Пристигане в с. Радуил разположено на 833,40 м. надморска височина в близост до гр. Самоков.

Иван Вазов, посещавайки Радуил на път към Великата Рилска пустиня, пише за него:

„Никъде не съм виждал такава дивна природа селото е закътано някъде в облаците сред китна природа. Планини отляво и отдясно го притискат, стремейки се да се съберат на юг, дето стена им прегражда небосклона. Тъкмо под нея в едно възхитително чаровно кътче, потънало в зеленина и свежест, се гуши село Радуил. Село стратегическо с нова черква. Картината наоколо имаше величествена омайност на планински мир, от нея вееше поезията на колосално зелено.

Аз никъде в България не съм виждал село в по-омайна местност в по— разкошна уединеност при приоблачни висини сред горските обятия.„

В Радуил е живял в продължение на една година писателят Христо Смирненски, изпратен на чист въздух да се лекува от туберкулоза. Тук той пише много от разказите си, като един от тях е „Пожар в Рила“. Друг, живял повече от двадесет години там, е скулпторът Христо Лозев. От неговата ръка е направен паметникът в центъра на селото в чест на загиналите радуилци през 1912-1913 г., през 1915 Христо Лозев изработва и българските пощенски марки.

В Радуил е живял и работил големият български писател Николай Хайтов. По случай 90-годишнината от рождението на Николай Хайтов, през 2009 г. признателните радуилци издигнаха чешма-паметник с негов барелеф и обособиха парк с беседка до къщата, където е живял. Много сюжети от негови разкази са увековечени там.

Историята на фестивала започва през 2003 г, но за прословутия радуилски боб се знае още от края на 1892 г, когато по време на първия Пловдивски панаир, качествата му са били оценени с грамота и патент от цар Фердинанд. Иначе се смята, че белият фасул е дошъл в селото, през което текат реките Марица, Ибър и Сливница, още през XVIII век от Италия, а пъстрият малко по-късно от Сърбия.

Именно заради трите реки климатът в селото е изключително подходящ за отглеждането на фасул - влажността на въздуха е висока, а есента е с приятни умерени температури, почти без слани. Съществуват мнения и че качеството на водата за поливане, която е изключително мека, влияе на вкуса на местния боб.

Освен очакваната кулинарна изложба, посветена на местния фасул, както и несметното количество боб чорба, която ще се вари в двора на красивата радуилска църква, гостите на фестивала ще могат да оценят и изложението на предмети на традиционните занаяти, както и да се насладят на изключително богатата фолклорна програма с участници от цялата страна. Спиране в Самоков и разглеждане на някои от забележителностите на града.

Връщане в София вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище в София.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.