Преференциална оферта

5 нощ. в х-л Souita 2+* Катерини Паралия с автобус - 325 лв.

Карнавали в България

Разпечатайте офертата

Фестивал на боба в с. Радуил - 04.09.21.

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 2 вота)

Цена 26 лв.

Информация за програмата
Сподели

ПРАЗНИКА НА БОБА В СЕЛО РАДУИЛ

Маршрут: София - с. Радуил - София

Дата на отпътуване: 04.09.21.

Отпътуване от София от пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 8.00 ч. Пристигане в с. Радуил разположено на 833,40 м. надморска височина в близост до гр. Самоков. В селото са живeли и творили много от българските културни дейци: писателят Христо Смирненски, изпратен на чист въздух да се лекува от туберкулоза. Тук той пише много от разказите си, като един от тях е „Пожар в Рила“; скулпторът Христо Лозев, чието дело е паметника в центъра на селото в чест на загиналите радуилци през 1912-1913 г; писателят Николай Хайтов. По случай 90-годишнината от рождението му през 2009 г. признателните радуилци издигнаха чешма-паметник с негов барелеф и обособиха парк с беседка до къщата, където е живял.

Историята на фестивала на боба започва през 2003 г, но за прословутия радуилски боб се знае още от края на 1892 г, когато по време на първия Пловдивски панаир, качествата му са били оценени с грамота и патент от цар Фердинанд. Иначе се смята, че белият фасул е дошъл в селото, през което текат реките Марица, Ибър и Сливница, още през XVIII век от Италия, а пъстрият малко по-късно от Сърбия.
Заради трите реки, които минават през селото, климатът е изключително подходящ за отглеждането на фасул - влажността на въздуха е висока, а есента е с приятни умерени температури, почти без слани. Гостите на фестивала могат да се насладят на кулинарна изложба, посветена на местния фасул, огромно количество боб чорба, която се вари в двора на красивата радуилска църква, изложение на предмети на традиционните занаяти и богата фолклорна програма с участници от цялата страна.

Връщане в София около 19.30ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище в София.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти
  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.