Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Карнавали в България

Разпечатайте офертата

Фестивал на боба в с. Радуил - 01.09.18.

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус

Цена 25 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-с.Радуил-София

Дата на отпътуване: 01.09.18.

Тръгване от пл.“Ал.Невски“ в 8.00 ч. за с. Радуил. Радуил се намира в планински район, на 833,40 м надморска височина, в Самоковска община. Климатът е умерено-континентален, сравнително мек с влияние от топлите въздушни течения, които идват по долината на река Марица.
Иван Вазов, посещавайки Радуил на път към Великата Рилска пустиня, пише за него:
„Никъде не съм виждал такава дивна природа селото е закътано някъде в облаците сред китна природа. Планини отляво и отдясно го притискат, стремейки се да се съберат на юг, дето стена им прегражда небосклона. Тъкмо под нея в едно възхитително чаровно кътче, потънало в зеленина и свежест, се гуши село Радуил. Село стратегическо с нова черква. Картината наоколо имаше величествена омайност на планински мир, от нея вееше поезията на колосално зелено.
Аз никъде в България не съм виждал село в по-омайна местност в по— разкошна уединеност при приоблачни висини сред горските обятия.„
В Радуил е живял в продължение на една година писателят Христо Смирненски, изпратен на чист въздух да се лекува от туберкулоза. Тук той пише много от разказите си, като един от тях е „Пожар в Рила“. Друг, живял повече от двадесет години там, е скулпторът Христо Лозев. От неговата ръка е направен паметникът в центъра на селото в чест на загиналите радуилци през 1912-1913 г., през 1915 Христо Лозев изработва и българските пощенски марки.
В Радуил е живял и работил големият български писател Николай Хайтов.По случай 90-годишнината от рождението на Николай Хайтов, през 2009 г. признателните радуилци издигнаха чешма-паметник с негов барелеф и обособиха парк с беседка до къщата, където е живял. Много сюжети от негови разкази са увековечени там.
Историята на фестивала започва през 2003 г, но за прословутия радуилски боб се знае още от края на 1892 г, когато по време на първия Пловдивски панаир, качествата му са били оценени с грамота и патент от цар Фердинанд. Иначе се смята, че белият фасул е дошъл в селото, през което текат реките Марица, Ибър и Сливница, още през XVIII век от Италия, а пъстрият малко по-късно от Сърбия.
Именно заради трите реки климатът в селото е изключително подходящ за отглеждането на фасул - влажността на въздуха е висока, а есента е с приятни умерени температури, почти без слани. Съществуват мнения и че качеството на водата за поливане, която е изключително мека, влияе на вкуса на местния боб.
Освен очакваната кулинарна изложба, посветена на местния фасул, както и несметното количество боб чорба, която ще се вари в двора на красивата радуилска църква, гостите на фестивала ще могат да оценят и изложението на предмети на традиционните занаяти, както и да се насладят на изключително богатата фолклорна програма с участници от цялата страна.
Връщане в София вечерта.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.