Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 415 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Исторически парк с. Неофит Рилски - Варна - 29.09.23

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 5 вота)

Цена 239 лв.

Информация за програмата
Сподели

Исторически парк край с. Неофит Рилски; Варна – Евксиновград; Парк-музей „Владислав Варненчик“ - Музей на стъклото в гр. Белослав

Маршрут: София - Варна - София

4 дни/ 3 нощувки

Дати на отпътуване: 29.09.23


1 ден: Отпътуване от пл. Ал.Невски и ул. Оборище в 7.00 ч. за Варна.

По пътя посещение на Исторически парк при село Неофит Рилски

Тук посетителите стават част от историята на България. Тя се представя по разбираем начин, чрез реалистичните възстановки на периоди от историята на нашите земи и тяхното атрактивно представяне. В Историческия парк по забавен начин човек се потопя в далечни епохи. Разходката е в уютна обстановка – езера, алеи, зеленина и простор.

Входът в Исторически парк е като вход към крепост, в която се открива сходство с кулите на крепостта Баба Вида. Крепостта-вход отвътре е с остъклен покрив и представлява огромно фоайе с билетни каси, магазин за сувенири и сервизни помещения. В единия ъгъл под стъклен похлупак е изложен подробен макет на Исторически парк.

Влизайки в самия парк, погледът ви непременно ще се спре на внушителния паметник на братята Асеневци. Открояват се отделни зони, посветени на различни епохи от историята на нашите земи.

Първата зона е посветена на неолита и халколита (между 7-мото и 4-то хил. пр.н.е.). Пресъздадена е в множество калени къщички, които показват не само как са изглеждали праисторическите жилища в този дълъг период, но и как се предполага, че са били обзаведени от вътре.

До храма на Кибела е разположен дворецът на тракийския цар Севт III, построен въз основа на проучванията на Севтополис, тракийският град останал на дъното на язовир Копринка.

В двореца могат да се видят много оръжия от съответната епоха и реплики на знакови тракийски съкровища. След тракийския дворец се намират възстановки на знакови тракийски гробници – Свещарска , Александровска, Поморийска. Всички те са разположени под могилен насип. Възстановките им са пресъздадени до най-малките детайли.

В заключителната част от маршрута в Исторически парк е зоната на Ранното Средновековие – периодът на Първото Българско царство, с възстановка на шатри.

Интересно е да се видят така събрани на едно място късчета българска история. За хората посещавали оригиналните места, е любопитно и някак носталгично да си ги припомнят. Моментът на разпознаването също създава емоции.

За онези, които не са обикаляли много в България, една подобна разходка със сигурност ще ги заинтригува и ще провокира интереса им един ден да обиколят и автентичните обекти.

Исторически парк предлага и чисто атрактивни занимания. Някои от тях са – разходка с лодка в езерото, снимки с реквизитно облекло, ритуално пиене на вино, конна езда. В парка има две заведения за хранене с автентично меню от сладки и солени баници, крафт бира и други лакомства.

Пристигане във Варна. Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден: Закуска. Посещение на:

Археологическия музей, където се съхранява най-старото обработено злато в света. През 1972 г., по време на строителни работи, е открит Варненският халколитен некропол, който датира около 4400 г. преди Христа. В него е намерено най-старото златно съкровище в човешката история, както и други предмети от сребро, мед, бронз, кремък и глина. Включен в Списъка на 100 – те национални туристически обекта.

Римските терми /бани/ са един от най-ценните паметници на културата във Варна.

Те са най-голямата обществена антична сграда, от римската епоха (І–ІVв н.е.).открита досега в България. Сравнително добре запазените стени очертават внушителна постройка вдигната на повече от 7000 квадратни метра площ.Те са от т.нар. "малък императорски тип" и изграждането им се отнася към края на ІІв н.е.

Това е най-голямата римска баня на Балканския полуостров и е четвърта по големина в Европа – след термите на Каракалаи Диоклецианв Рим и в Тревира (Трир, Германия). Използвана е до края на ІІІв.

Снабдяването им с вода е било от първостепенно значение и затова изграждането им се е предхождало от прекарването на водопроводи. От двуезичния надпис на гръцки и на латински езици става ясно, че при управлението на император Антоний Пий (138-161) общината на Одесос и военният управител Тит Витрасии Полион са каптирали и довели до града по водопровод вода.

Главните входове на термите на Одесос са в източния и в западния край на северната фасада. По три стъпала посетителите влизали в източния и западния вестибюл. Събличали се в две съблекални – най-големите помещения след залата за срещи, спорт и др. Съблекалните били своеобразни клубове, в които посетителите прекарвали част от своето време преди или след къпането. Включен в Списъка на 100 – те национални туристически обекта.

Катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица“ - 1886 г.

Посещение на Двореца „Евксиновград“ в превод „Гостоприемният гряд“ ( при разрешен достъп).

Резиденция “Евксиноград” се намира на 8 км северно от гр. Варна и е разположена на 3-километрова крайбрежна ивица в непосредствена близост до курорта „Св. Константин и Елена”. Комплексът е бил лятна резиденция на монарсите, управлявали България след освобождението от османско владичество (1878 г.) – Александър Батенберг, Фердинанд и Борис ІІІ. Разполага с обща площ от 900 декара, от които около 550 заема паркът. Посещението минава, както през красивите градини, така и вътре през самия Дворец. Архитектурата му е впечатляваща.

Нощувка.

3 ден: Закуска. Отпътуване за София.

По пътя посещение на Парк-музей “Владислав Варненчик”, включен в Списъка на 100 – те национални туристически обекта.

Намира се в западната част на град Варна на мястото на полесражението от 10.11.1444 г., където за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело. В музейната експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата, оръжия и снаряжения от ХV век, намерени на бойното поле (шлемове, арбалети, мечове, щитове, копия и др.).

На територията на парка са запазени две тракийски могили от ІV-III в. пр. Хр., в едната от които се намира гробница на тракийски вожд. Предполага се, че в гробницата е извършено погребение на тракийски вожд и неговата любима съпруга. Дали погребението е извършено чрез трупополагане или трупоизгаряне не може да се съди точно, тъй като гробницата е била ограбена в далечни времена.

През 1935 г. над гробницата е изграден символичен мавзолей на загиналия тук 20-годишен крал Владислав, посмъртно наречен Варненчик.

Експозицията на музея е създадена на базата на документални материали за походите и битката при Варна; оръжия, намерени на бойното поле и копия на предмети, подарени от Военноисторическите музеи във Варшава, Будапеща, Прага, Букурещ и Белград.

Музейният парк е разположен на площ от около 30 декара и е залесен с уникална средиземноморска и иглолистна растителност. Богатството от над 50 вида дървета и храсти превръщат музейния парк в истински оазис в сърцето на един от най-оживените търговски и жилищни райони на град Варна.

В парка отлично се вписват най-старият запазен в България паметник на крал Владислав и неговите рицари, мавзолеят на крал Владислав, построен през 1935 г., паметникът на Янош Хуняди.

В музея се съхраняват писма, дневници, оригинални снимки, офицерската сабя, части от военната униформа и ордените и медалите на полковник Петър Димков. Богат архивен фонд разказва за дейността на Петър Димков, ръководил построяването на редица културни паметници, емблематични за град Варна. Той е организирал тяхното строителство, бил е душата и двигателя на тази изключително родолюбива, обществена инициатива в града, в резултат на която се появяват: Парк-музеят „Владислав Варненчик”, паметникът-портал на 8-ми пехотен полк, Аспаруховият парк. Той е сред създателите и на Варненската филхармония.

През 1934-1935 г. полковник Димков е бил командир на 8-ми пехотен приморски полк.

Автор е на труда „Българска народна медицина”.

Спирка в гр.Белослав и посещение на фабриката за стъкло, разположена на брега на Белославското езеро, на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски завод в България.

Предоставя се уникалната за нашата страна възможност за наблюдение на работния процес в производството. Туристическата обиколка запознава посетителите с процеса при който грубата необработена стъкломаса се превръща в изящни стъклени изделия.

Посетителите могат дори да вземат участие в работата и да си тръгнат с предмет, който те лично са украсили, както и с други сувенири, закупени от изложбената зала.

Пристигане в София вечерта на пл. Ал.Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Цената и е около 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация, съгласно условията на застрахователната компания. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.