Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Сред дивите божури на Камен бряг и Яйлата - 10.05. | 17.05.24

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 13 вота)

Цена 249 лв.

Информация за програмата
Сподели

Камен бряг и Яйлата - Езерният град в Дуранкулашкото езеро, Фарът на шабла, Тюленово, Добрич

Маршрут: София -Добрич -Дуранкулак - Шабла - Тюленово - Яйлата - Камен бряг - София

3 дни / 2 нощувки

Дата на отпътуване: 10.05. | 17.05.24

През май резерватът Яйлата край село Камен бряг е обагрен в червено и жълто. В късната пролет тук цъфтят хиляди диви божури. Според легендата там, където расте това цвете, злите сили изчезват. Може би затова в ранна пролет мястото е посещавано от много туристи.

1 ден: 07:00 ч. Тръгване от пл.“Александър Невски“ София. Кратки почивки по пътя.

Пристигане в Добрич. Посещение на археологическия музей, дом на най-старото обработено злато в света.

„Най-старото златно съкровище в света, изкопано едва през 1972 година, не беше намерено в Месопотамия или Египет, най-ранните писмени цивилизации в човешката история. За всеобщо удивление, то беше открито в Североизточна България, близо до привлекателния, съвременен град Варна и е отпреди повече от 6000 години...“. Проф. Колин Ренфрю, Саутхамптън, Великобритания

Седем години по-късно (1979 г.) на западния бряг на Дуранкулашкото езеро беше открит друг праисторически некропол, в който е намерена спирала с около 200-250 години по-стара от златните находки, открити във Варненския некропол. Земите на Западното черноморие са мястото, където възниква най-древната металургия в човешката история. И затова специалистите с право говорят за най-старото обработено злато в праисторическия свят.

Свободно време. Заминаване за Балчик. Нощувка.

2 ден: Закуска. Посещение на м. Яйлата - уникален кът от Черноморското ни крайбрежие

Национален археологически резерват. Яйлата е запазил своята дива прелест. От ранна пролет до късна есен терасните площадки са обрасли с гъста тревна растителност. Ненагледна е Яйлата, когато през май цъфтят дивите ириси и божури, макове, метличини, маргарити и др. Тя е обитавана от хората в продължение на около седем хилядолетия. В района са открити 101 пещерни жилища. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат и прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони. Частично е запазена ранновизантийска крепост от края на V век, с останки на 4 кули и порта.

Шабленския фар е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. При добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили. Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар.

Посещение на Зеленият образователен център в Шабла.

Беседа и филм за Добруджанската Троя и храма на Кибела. Дуранкулак е широко известен в чужбина , той е един от най-големите изследвани обекти от V хил. пр. Хр. на Стария континент. Сред научните среди той е популярен и с първото обработено злато от каменно-медната епоха; с най-старата каменна архитектура в континентална Европа; с най-големия и напълно проучен в света праисторически некропол от неолита и енеолита, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина (5300 – 3800 г. пр. Хр.), с пещерния храм на трако-фригийската Велика богиня майка Кибела и с единственото в България изследвано върху цялата му площ прабългарско селище с некропол от ІХ–Х в. Световната общественост сравнява Дуранкулак по значение с Троя, но с уточнението, че той е с около две хилядолетия по-стар от нея.

Спирка при село Тюленово и посещение на скалния феномен "Арката". Това място очарова с кристална морска вода, пещери, високи стръмни скали, оцветени в червени краски, чист въздух и невероятна природа! Свободно време за обяд. Отпътуване за Балчик. Нощувка.

3 ден: Закуска. Посещение на Двореца в Балчик. „Двореца” е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 г. – 1938 г.). Той е разположен на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Има статут на архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинарското и парково изкуство Заминаване за София.Пристигане в София вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

ВАЖНО!

  • Пешеходния тур в Археологическия резерват Яйлата е около 4 км ( може и по кратък маршрут според желанията и възможностите на туристите.
  • Удобните обувки са задължителни!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от два дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:
- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от основната цена на пътуването на турист.
- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от основната цена на пътуването на турист.
- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от основната цена на пътуването на турист.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Цената и е около 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация, съгласно условията на застрахователната компания. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.