Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Трак. светилище Белинташ, Дяволски мост и Орлови скали

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус

Цени от 165 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-Кърджали-София

3 дни / 2 нощувки

Дати на отпътуване: 20.04; 28.09.18;

1 ден: Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София. Кратка почивка по пътя. Посещение на тракийското светилище Белинташ намиращо се на около 30 км. югоизточно от Асеновград. В древността районът е бил обитаван от тракийските племена сатри и беси. На територията на светилището са разкрити двойни стълби, трапецовидни скални ниши, малка и голяма щерна, успоредни улеи, както и много басейнчета, които траколозите наричат жертвени ямки. Според специалистите освен тракийско светилище Белинташ е бил и астрономическа обсерватория, служеща за определяне на обредния и стопанския календар на тракийското население от този район. Продължаваме към Кърджали. Нощувка.

2 ден: Закуска. Посещение на скалното тракийско светилище Орлови скали. Тракийското светилището Орлови скали се намира в Източни Родопи на около 3 км южно от град Ардино. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши. Някои учени смятат, че тракийското светилище датира още от първото хилядолетие на новата ера, от времето на одрисите. В нишите са поставяни култови съдове със запалими течности при тържества. Според други предположения са използвани като скални гробници-урни в които е поставян праха на мъртвите, под скалите са открити следи от жертвеници и древни погребални съоръжения. Тракийското светилище "Орловите скали" е обявено за паметник на културата и се посещава от много туристи.

Посещение на Дяволският мост (Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда. Разположен е в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино.
Мостът е построен през 1515-1518 година от строителя уста (майстор) Димитър от село (днес град) Неделино върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа.
Мостът се намира на 420 метра надморска височина и е ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, а широчината — 3,5 м. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см. Нощувка.

3 ден: Закуска. Посещение на средновековна крепост Кривус при с. Башево (при наличие на местен водач) българска крепост Х век. От могъществото на някогашната крепост добре запазени са входът, дебелата крепостна стена, която достига до 5 м височина, и отбранителните кули. Най-добре е запазена вътрешната крепост (цитаделата), чиито стени се извисяват на близо 6 м височина. Интересното е, крепостта се е сдобивала с вода чрез подземен тунел, който достигал до реката. Някога тук е съществувала и стара църква.
Заминаване за София. Пристигане в София около 20.30 ч.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.