Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Калиакра, Побити камъни, Балчик и Аладжа манастир

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус

Цени от 159 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София - Музей на мозайките в Девня -Девненските извори - Побитите камъни -Балчик (Двореца и Ботаническата градина) -Каварна - Калиакра -музей "Онгъла" - Аладжа манастир - София

3 дни / 2 нощувки

Дати на отпътуване: 18.05; 14.09.18;

1 ден: Заминаване от София в 7.00 ч. за гр.Балчик. По пътя посещение на гр. Девня (античният Марцианополис) с разглеждане на Музея на мозайките в оригинална антична къща; Той е музей „in situ” и се помещава в специално построена сграда, чиято цел е да запази археологическите открития. Тук през 1976 г. при археологически разкопки е разкрита голяма римска сграда с великолепни мозайки. Именно върху част от основите на тази сграда е построен музеят.
Античната сграда е била датирана от времето на император Константин I Велики – края на III – началото на IV век. Сградата е представлявала градска къща (villa urbana) и е заемала площта на цял квартал в римския град Марцианопол, който бил един от най-големите римски градове в тази част на империята.

Най-големите карстови извори в България – Девненските - около 30 на брой са обединени в седем изворни групи.
Най-красивият между Девненските извори е малкият Хавуз, наричан още Вълшебният. Около него е построена елипсовидна стена, висока около 4-5 м. Тя създава воден пад, използван от близко разположената воденица. По дъното на извора и по стените на басейна му крепят корените си красиви пъстроцветни дълги и тънки водорасли. Според старо предание този извор е бил любимо място на Марциана, сестра на римския император Траян.

Побитите камъни представляват каменни колони с различна височина– от 5 до 7 m, дебелина– от 0,3 до 3 m и различно сечение. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им. Колоните са без твърди основи, кухи и запълнени с пясък. Някои от тях са разположени на етажи с обща височина от 5 m. Местността, в която се намират Побитите камъни, е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и една от двете естествено формирани пустини в Европа, като другата е пустинята "Табернас" в Испания. „Побитите камъни” са били известни като сакрално място от дълбока древност, но за първи път са документирани през 1829 г. Някои от колоните са така разядени от външните сили, че са придобили фантастични очертания. За произхода на Побитите камъни са изказани множество хипотези.
Нощувка в хотел в Балчик.

2 ден: Закуска.Заминаване за Каварна и Калиакра.

Калиакра е природен и археологически резерват. Представляваудължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Това е едно отнай-атрактивните за туристите място по Черномориетозаради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки.В една от пещерите на нос Калиакра е уреден музей, където могат да се видят многоархеологически находки, открити при разкопки в резервата. Среднай-атрактивните експонати е макет на древната крепост, който демонстрира как е изглеждала в миналото.

Център „Онгъл” е построен в Добруджа, свещенната земя на България. Тук по бреговете на Черно море са открити следите на най-старата цивилизация в света. Намерените артефакти във Варна и Дуранкулак са датирани над 7 хилядолетия. Центърът е създаден за да популяризира историята на българските земи , народите които са ги обитавали и културното наследство, което са завещали на живеещите тук. Туристическият център наподобява на дървеното укрепление „Онгъл”, което кан Аспарух изградил, преминавайки на юг от р. Дунав, за да приобщи тези земи към българската държава.
Следобяд посещение на гр.Балчик – Двореца и Ботаническата градина; Свободно време. Нощувка.

3 ден: Заминаване за София. По пътя посещение на Аладжа манастир Пристигане в София вечерта.

Полезна информация

1 ден: Тръгване от пл.“Ал.Невски“ в 7.00 ч. Кратка почивка по пътя. Посещение на тракийска гробница край село Мезек - куполна гробница от микенски тип датирана от 4– 3 в. пр. Хр. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Използвана е многократно и най-вероятно е служила за фамилна гробница на тракийски аристократ. Открити са следи от шест погребения.; Мезешка крепост (Неузетикон ) е средновековно византийско укрепление изградено през 11– 12 век функционирала като гранична стражева крепост - една от най-добре Продължаване към Ивайловград. Пристигане в града и настаняване в хотел 2/ 3 звезди. Нощувка.

2 ден: Закуска. Посещение на крепост Лютица една от най-добре запазените български средновековни крепости и една от най-големите в Източните Родопи. Известна е още с имената “Мраморният град” и “Цитаделата на Калоян”. Предполага се, че това са останките на споменавания в летописите голям и богат средновековен град Лютица – център на епископия (IX - XVII в.) и архиепископия (XVII - XVIII в.), изиграл важна роля в българската история, особено при царуването на цар Калоян (1197 г. – 1207 г.). Основният градеж се датира още от IV - VI в. Твърдината е просъществувала чак до края на XVIII в., когато запада, губейки значението си като фортификационно съоръжение, а нейните жители се преселват край близките минерални извори и основават село Лъджа; посещение на църквата и музея в Ивайловград. Посещение на вила „Армира“. Нощувка.

3 ден: Закуска. Посещение на църквата и музея в Ивайловград. Свободно време за обяд. Заминаване за София. Пристигане в София вечерта.