Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Сливен - градът на 100-те войводи - Котел - Жеравна 28.07. | 08.09.23

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 3 вота)

Цена 205 лв.

Информация за програмата
Сподели

Сливен, Крепост Туида, Сините камъни, архитектурни резервати село Жеравна и село Медвен, Възрожденски Котел

Маршрут: София - Сливен - Крепост Туида - Сините камъни - архитектурни резервати село Жеравна и село Медвен - Възрожденски Котел - София

3 дни / 2 нощувки

Дати на отпътуване: 28.07. | 08.09.23

1 ден: Отпътуване от София, пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 7.00 ч.

Пристигане в гр. Сливен.

Град Сливен е сгушен под величествените Сини камъни – една от най-красивите природни забележителности в страната.

Като духовен център през вековете на османското владичество съвсем естествено Сливен се превърнал и в средище на хайдушкото съпротивително движение, откъдето произлиза и славата му на Град на стоте войводи. И до днес из този край се пеят песни и се разказват легенди за Индже войвода, Злати войвода, Хаджи Димитър, Панайот Хитов.

Едно от най-важните събития за развитието на града и страната е отварянето на първата работилница от манифактурен тип през 30-те години на XIX в.

Добри Желязков Фабрикаджията (1800 – 1865 г.) отваря и ръководи в Сливен първата текстилна фабрика в Османската империя, която става основен доставчик на вълнени платове за нуждите на султаната и войската.

Фабриката е била държавна, но благодарение на знанията и опита на Добри Желязков, които той придобил в чужбина, тя е първото индустриално и модерно предприятие на територията на Османската империя.

Традициите в производството на платове и сега са живи и почитани в града. Музеят на текстилната индустрия, е единственият по рода си в България, разположен в двора на първата българска текстилна фабрика. Музеят е много атрактивен с демонстрациите на стари тъкачни машини, някои от които са на близо 200 години.

Къщата-музей "Хаджи Димитър" е в списъка на 100 – те национални туристически обекта.

Сред забележителностите на Сливен са и паметникът на Хаджи Димитър, Часовниковата кула, Художествената галерия „Димитър Добрович” с многобройни шедьоври на българското и световното изкуство, красивата сграда на общината, театър „Стефан Киров”, Старият бряст – вековно дърво, свидетел на много събития, и др.

Приятна разходка по главната пешеходна улица ще ви разкрие красотата и спокойствието на този град, а градската градина с кестените и езерото е любимо място за разходки на жителите и гостите на Сливен. Нощувка.

2 ден: Закуска.

Отпътуване за Котел - красив малък град в източната част на Стара планина, разположен в китна котловина, заобиколена отвсякъде от стръмни ридове.

Освен неповторима възрожденска архитектура, Котел дава на българския народ цяла плеяда от забележителни личности като Георги Стойков Раковски, Георги Мамарчев, Неофит Бозвели, Васил Берон, д-р Петър Берон, Софроний Врачански.

Центърът на града, ни посреща потънал в зеленина и с красиви цветни градинки. На площада е паметникът на Георги Стойков Раковски, а няколко метра по-надолу е Пантеона, в който се намират костите на бележития българин. Във внушителната сграда-костница, освен саркофагът с костите на великия българин, са разположена и експозицията на Историческия музей. Експозицията е разделена символично на четири раздела, като за всеки е отредена отделна зала: Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери.

Най-известният сред котленските будители е Софроний Врачански. Роден е през 1739 година в Котел в семейството на заможен търговец на добитък със светското име Стойко Владиславов. Работи като книжовник и учител в родния си град. Среща се с Паисий Хилендарски, който му показва своята „История славянобългарска“ през 1765 година. Стойко Владиславов прави първия препис на Паисиевата история. През 1792 година е ръкоположен за епископ на Враца под името Софроний Врачански.

Неофит Бозвели е роден през 1785 година в Котел. Замонашва се в Хилендарския манастир. Архимандрит Неофит Хилендарски Бозвели е един от организаторите на борбата срещу гръцкото духовенство, борба за църковна независимост и самостоятелна българска църква.

Петър Хаджи Берович, както е истинското му име на Петър Берон, е един от известните възрожденски българи и просветители. Роден е през 1799 г. в Котел. Той е учен, енциклопедист, педагог, философ, естественик и дипломиран лекар. Живее и учи в Румъния и Германия, а в последствие и някои от големите европейски столици като Париж, Виена, Берлин, Лондон и Прага. Владее 9 езика и е автор на 20 книжовни труда и публикации. Най- известният му труд е Рибния буквар (1824) – първия български буквар.

Георги Стойков Мамарчов, известен предимно като капитан Георги Мамарчев, е роден е в град Котел през 1786 година. Той е сред най-активните участници в подготовката на въстанието от средата на 1830-те години, станало известно като Велчова завера. След неуспеха ѝ е заловен на 4 срещу 5 април 1835 година в Плаковския манастир.

Туристическа програма в Котел:

Галатанско училище е построено през 1869 г. и е последната училищна сграда от епохата на Възраждането. То е и единствената обществена постройка, оцеляла от опустошителния пожар през 1894 г. в град Котел.

В момента в него се помещава етнографската експозиция “Старокотленски килими и тъкани”. Основно място е отредено на класическия котленски килим. Показани са отлично запазени тъкани на средна възраст 150 – 200 години. В Галатанското училище в Котел е уредена музейна експозиция на великолепни образци на килимотъкаческото изкуство, а в Кьорпеевата къща е уреден етнографски музей.

Природното разнообразие на Котленския регион е отразен в Природонаучния музей. В църквите “Св. Троица” и “Св. Св. Петър и Павел” има запазени красиви дърворезби. В Котел се намира и първата гимназия за фолклорно пеене и инструментална музика “Филип Кутев”.

Природонаучния музей в парка „Изворите”, Пантеона на котленските възрожденци ( в списъка на 100 – те национални туристически обекта).

Посещение на живописното селце Медвен, родно място на революционера Захари Стоянов. Голяма част от медвенските къщи са паметници на културата. Посещение на къща - музей „Захари Стоянов”.

Отпътуване за архитектурно-етнографския резерват Жеравна.

Районът на селото е обитаван още от древността. През XVII в. Жеравна се превръща в голям занаятчийски и културен център с няколко хиляди души население, главна улица и много дюкяни. Главният поминък на местното население бил овчарството, наред с различните занаяти.

Днес Жеравна е архитектурен и музеен резерват с добре запазени и възстановени възрожденски къщи, изографисани и с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми.

В околността бликат множество извори, повечето от които са отведени в чучурите на чешми. 172 от къщите в селото са обявени за паметници на културата.

Посещение на къща-музей на Йордан Йовков( в списъка на 100 – те национални туристически обекта) църквата „Св.Николай”, старото класно училище. Свободно време.

Нощувка.

3 ден: Закуска.

Разглеждане на крепостта "Туида". Туида е ранновизантийска и средновековна крепост, която се намира на хълма Хисарлъка, край град Сливен. От нея се открива гледка към града. Крепостта е служила за отбрана на Византийската империя, а по-късно и на Българската държава. При разкопки са намерени над 14 вида кости на птици, които вече са изчезнал вид за България. Крепостта е една от най-забележителните атракции на град Сливен. Свободно време за обяд.

Отпътуване за София. Пристигане вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.