Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Остров Св. Анастасия, Акве Калиде и Бургас

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус

Цени от 149 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София - Остров „Св.Анастасия -античен град Деултум -Римска гробница - Музей на солта -

манастир „Св.Георги“ - Поморие - Бургас - Аква Калиде - София


3 дни / 2 нощувки със закуски

Дати на отпътуване: 08.06; 30.08.18;

1-ви ден: Тръгване от пл.“Ал.Невски“ в 7.00 ч. След кратки почивки по пътя, спиране в Поморие, където се разглеждат Римската гробница, Музеят на солта и м-ра „Св.Георги“.

Античната куполна гробница край Поморие е най-голямата, разкривана по българските земи. Намира се под земния насип на висока могила и представлява оригинална комбинация от типична тракийска гробница и римски мавзолей (хероон) на заможна фамилия от Анхиало. Датира от ІІ-ІІІ век след Христа и според учените в кръглата й като ротонда зала с висок свод са се извършвали религиозни езически обреди.
Внушителна по размери, изградена от камък и тухли, с уникален гъбообразен купол – поморийската гробница еединствена по рода си на Балканския полуостров. Архитектурната идея и градежът й и до днес впечатляват с прецизното си изпълнение.

Музеят на солта в град Поморие е един от стоте национални туристически обекта в България Открит на 7 септември 2002 г. с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма ФАР, това е единственият специализиран музей на солта в Източна Европа. Музеят се състои от експозиционна зала и 20 декара солници на окрито, където и до днес се добива сол. Намира се в самия град Поморие, на брега на Поморийско езеро.В откритите солници, част от музея, и до днес се добива сол по „древна анхиалска технология“. Технологията, който според историци се практикува на това място още от V в. н. е., включва извеждането на морската вода от морето през езеро до по-малки басейни. Там водата се изпарява, а останалата солта допълнително кристализира в малки солници. Посетителите имат възможност да наблюдават всеки един етап от този процес. Възстановена е и част от теснолинейка, която в миналото е служела за пренасяне на солта.

Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец” се намира в черноморското градче Поморие, на около 20 км на север от Бургас.Според преданието, Свети апостол Андрей Първозвани по път за Киев минал през Анхиало (днес Поморие). Има сведения, че монаси са живели по тези места още през 3– 4 век.
Манастирът е основан от гръцки колонисти през 7 век, но бил разрушен с нахлуването на турците в България. В края на 17 век на мястото се заселва турският бей Селим и основава свое владение– чифлик. Според преданието, той страдал от тежка и неизлечима болест. Една нощ сънувал, че в двора на къщата му има чудотворна вода. Когато разкопал на указаното в съня място, Селим бей открил мраморен барелеф на Свети Георги, а под него– аязмо. С водата от извора той се излекувал и в знак на благодарност построил на това място параклис и заедно с цялото си семейство приел християнската вяра. След като овдовял, Селим бей дарил чифлика си от 3800 декара за манастирска земя.
Новата църква е издигната през 1856 година върху основите на старата. В манастира се пазят ценни иконографски образци от края на 18-ти и началото на 19 век.

Продължаване за гр.Бургас. Настаняване в хотела.Нощувка.

2-ри ден: Закуска. Трансфер до пристанището, откъдето тръгват туристическите кораби за острова. Божественият къс земя се намира на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км. На него се намира манастирът „Света Анастасия“. На острова, носел някога името Болшевик, времето заспива. Стъпите ли там - дъждът спира. А тишината е...просто оглушителна. По европейски проект община Бургас превърна "Св. Анастасия" в екоостров, който от май 2014 г. приема туристи. Старият манастир е пълен с атракции за малки и големи - от пиратски съкровища до манастирска боб чорба...
Билетите за пътуване се заплащат на самия кораб, при качване. Цени на билетите: 9 лв. (стандартен, в двете посоки),6 лв. (за учащи и пенсионери), 0 лв. (деца до 7 г. и хора с увреждания).Предварителна продажба на билети не се извършва. Продължителност на пътуването:30-40 мин. в едната посока. Престоят на Острова е 2 часа.
Връщане в Бургас. По желание посещение на Археологическия музей, Морската градина. Нощувка.

3-ти ден: Закуска. Посещение на Археологическият резерват „Деултум – Девелт”. Това е единственият обект в България със знак "Европейско културно наследство". Резерватът е част от Историческия музей в град Средец. До преди 600 г. районът на Дебелт е бил пристанище в най-западната част на Бургаския залив. Най-старото запазено име на селището е Довелт от преди 4000 г. и на езика на траките означава - "място между две блата".
През 812 г. хан Крум превзема крепостта, изселва населението заедно с епископа и заселва прабългари. Градът става важен граничен пункт между България и Византия със 160 км гранично съоръжение и митница, в която близо 200 г. византийските императори са плащали годишен данък на българските владетели.
Тук княз Борис-Михаил е посрещнал през 865 г. делегацията от Константинопол, дошла да покръсти българите.....
Посещение на най-новия туристически обект край Бургас - Аква Калиде - Бургаските минерални бани използвани от античността и възстановени както са изглеждали от времето на Сюлеман Великолепни. През вековете топлите минерални води и лечебна кал са използвани от император Юстиниян I, Филип II Македонски, кан Тервел, Сюлейман Великолепни.
Почивка по пътя към София. Пристигане в София вечерта.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от два дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:
- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от основната цена на пътуването на турист.
- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от основната цена на пътуването на турист.
- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от основната цена на пътуването на турист.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта или международен паспорт с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване. За деца до 18 г: международен паспорт , нотариално заверена декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. Aко клиента желае може да сключи мед. застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на по - висока застрахователна премия, както и доброволна застраховка за покриване на разходите за съдействие, включително репатриране на пътуващия в случай на злополука, болест или смърт, стоматологични услуги,загуба на базаж и други според изискванията и тарифите на съответната застрахователна компания. Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туроператотър си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.