Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 355 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Остров Света Анастасия - Поморие - Созопол - Замъка в Равадиново - 03.06.22

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 2 вота)

Цена 198 лв.

Информация за програмата
Сподели

Остров „Св.Анастасия", Замъка „Влюбен във вятъра“ Равадиново, Поморие, Созопол

3 дни / 2 нощувки със закуски

Дати на отпътуване: 03.06. - 05.06.22

1-ви ден: Отпътуване от пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 7.00 ч. След кратки почивки по пътя, спиране в гр. Поморие, където се разглеждат Римската гробница, Музеят на солта и манастира „Св.Георги“.

Античната куполна гробница край Поморие е най-голямата, разкривана по българските земи. Намира се под земния насип на висока могила и представлява оригинална комбинация от типична тракийска гробница и римски мавзолей (хероон) на заможна фамилия от Анхиало. Датира от ІІ-ІІІ век след Христа и според учените в кръглата й като ротонда зала с висок свод са се извършвали религиозни езически обреди.

Музеят на солта в град Поморие е един от стоте национални туристически обекта в България. Състои се от експозиционна зала и 20 декара солници на открито, където и до днес се добива сол. Намира се в самия град Поморие, на брега на Поморийско езеро.В откритите солници, част от музея, и до днес се добива сол по „древна анхиалска технология“. Технологията, който според историци се практикува на това място още от V в. н. е., включва извеждането на морската вода от морето през езеро до по-малки басейни. Там водата се изпарява, а останалата солта допълнително кристализира в малки солници. Посетителите имат възможност да наблюдават всеки един етап от този процес. Възстановена е и част от теснолинейка, която в миналото е служела за пренасяне на солта.

Посещение на Поморийският манастир “Св. Георги Победоносец”. Според преданието, Свети апостол Андрей Първозвани по път за Киев минал през Анхиало (днес Поморие). Има сведения, че монаси са живели по тези места още през 3– 4 век.
Манастирът е основан от гръцки колонисти през 7 век, но бил разрушен с нахлуването на турците в България. В края на 17 век на мястото се заселва турският бей Селим и основава свое владение– чифлик. Според преданието, той страдал от тежка и неизлечима болест. Една нощ сънувал, че в двора на къщата му има чудотворна вода. Когато разкопал на указаното в съня място, Селим бей открил мраморен барелеф на Свети Георги, а под него– аязмо. С водата от извора той се излекувал и в знак на благодарност построил на това място параклис и заедно с цялото си семейство приел християнската вяра. След като овдовял, Селим бей дарил чифлика си от 3800 декара за манастирска земя.
Новата църква е издигната през 1856 година върху основите на старата. В манастира се пазят ценни иконографски образци от края на 18-ти и началото на 19 век.

Настаняване в хотел в района. Нощувка.

2-ри ден: Закуска. Заминаване за Замъка „Влюбен във вятъра“- новопостроен частензамък, собственост на Георги Тумпалов. Използва се за туристическа атракция. Намира се на 2 км западно от античния градСозополдо селоРавадиново.
„Влюбен във вятъра“ носи своята историческа обосновка. Според Божидар Димитров, през 1366г., след като е превзел Созопол, италианският графАмадей Савойски/Amedeo VI di Savoia, il Conte Verde/, известен като Зеленият граф заради зелените доспехи и дрехи които е носил, е започнал да строи замък в района. Не се знае точно къде графът е положил основите на своя замък, бил ли е довършен и как е изглеждал.
Строителството на замъка започва през 1996г. Разположен е върху площ от 20 дка. Покривът на сградата има формата на православен кръст. Замъкът е украсен с мед и месинг, стените му са обрасли в бръшлян. Специално внимание е обърнато на детайлите.
Сградата на замъка е обградена от парк с фонтани, водопади, езеро с лебеди, мостове, арки, колони и статуи. Към замъка има параклис, винарна, картинна галерия, зала за игри и забавления, конюшня и зоопарк.
„Влюбен във вятъра“ е построен в приказен стил. През 2013 г. филмова компания от Холивуд го използва за естествен декор и заснема тук последната филмова версия на приказката „Спящата красавица“.
Има номинации в две от категориите на онлайн класацията World Best Destinations – Най-добри световни дестинации– „Най-добро място за сватба“ и „Мистериозни места.

Посещение на град Созопол разположен на живописен полуостров в южната част на Бургаския залив. Той е един от най-старите градове по българското Черноморие и един от най-популярните морски курорти в страната. Красивият Стар град и романтичната му атмосфера привличат много туристи от цял свят.
В 610 г. пр.Хр. преселници от малоазийския град Милет основават на Созополския полуостров град-държава, наречена Аполония. Античните автори споменават храма на Аполон Лечител с колосалната, висока 13 метра статуя на бога. През 72 г. пр.Хр. Аполония е завладяна от легионите на римския пълководец Марк Лукул. Градът е опожарен и разграбен и прочутата статуя на бог Аполон е отнесена в Рим като военен трофей.
След приемането на християнството за официална религия градът е наречен Созополис, в съответствие с новите християнски догми.
За първи път градът влиза в границите на България, когато е превзет от войските на хан Крум през 812 г. Средновековният Созопол е епископски център с повече от 20 църкви и 5 манастира. От средновековната архитектура до днес са запазени руините на манастирския комплекс на остров Св. Иван – X – XVII век, базиликата в центъра на Стария град и част от манастира „Св. Апостоли” на нос Скамний в североизточната част на Стария град.
Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата.
За туристите интересни обекти за посещение са Археологическият музей и Художествената галерия. През 2010 г. при археологически разкопки на близкия остров Св. Иван бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител. Днес ценната реликва се пази в храм „Св. св. Кирил и Методий” в града и привлича поклонници от цял свят. Едни от най-големите събития в Созопол са Празниците на изкустватаАполония (1 – 10 септември) и посрещането на Джулая (30 юни – 1 юли). Връщане в хотела. Нощувка.

3-ти ден: Закуска. Трансфер до пристанището, откъдето тръгват туристическите кораби за остров Света Анастасия. Божественият къс земя се намира на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км. На него се намира манастирът „Света Анастасия“. На острова, носел някога името Болшевик, времето заспива. Стъпите ли там - дъждът спира. А тишината е...просто оглушителна. По европейски проект община Бургас превърна "Св. Анастасия" в екоостров, който от май 2014 г. приема туристи. Старият манастир е пълен с атракции за малки и големи - от пиратски съкровища до манастирска боб чорба...
Билетите за пътуване се заплащат предварително. Продължителност на пътуването:30-40 мин. в едната посока. Престоят на Острова е 2 часа.

Отпътуване за София. Почивка по пътя. Пристигане в София вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран микробус / автобус 1*/3*
 • Водач по време на пътуването
 • 2 нощувки със закуски в хотел 2*/3*

Цената не включва:

 • Входните такси на посещаваните обекти:

- о. Света Анастасия – възрастен – 15 лв, ученици и пенсионери – 12 лв. /цената включва двупосочен билет с кораб, билет за музея на историята на о. Света Анастасия и напитка /лимонада или чай/ в Лекарната;
- Билет за замъка в Равадиново - възрастни – 20 лв, деца до 7 г. – безплатно; деца от 7 г. до 12 г. – 10 лв; деца от 12 г. до 18 г. – 14 лв, инвалиди – 10 лв, пенсионери - 14 лв, пенсионери с ТЕЛК – 10 лв.
- археологическия музей в Бургас (5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и пенсионери), археологически музей в Созопол (4 лв. за възрастни, 1 лв. за ученици и пенсионери)
- за посещение на 2 обекта: Музей на солта и Куполна гробница - възрастни 6 лв, учащи/ пенсионери 3 лв.

 • Медицинска застраховка
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

 • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
 • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

 • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

 • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
 • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

 • Входните такси на посещаваните обекти:

- култов комплекс Старосел : печат в книжката за 100-те нац.тур. обекта, цена за възрастни – 4.00 лв; ученици и пенсионери – 1.00 лв.
- обекти в Хисаря :Цени за вход
- Археологически музей / Римски терми - печат в книжката за 100-те нац.тур. обекта, цени за възрастни - 5 лв; ученици и пенсионери - 3 лв
- Римска гробница - възрастни - 4 лв; ученици и пенсионери - 3 лв
- Комбиниран билет (Археологически музей, Римска гробница и Римски терми), цени за възрастни - 10 лв; ученици и пенсионери - 6 лв

 • Медицинска застраховка
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

 • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
 • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.