Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Езеро Сребърна, Тутракан и Силистра - 21.06. | 16.08.24

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 11 вота)

Цена 235 лв.

Информация за програмата
Сподели

Езеро Сребърна, Тутракан и Силистра

Маршрут: СОФИЯ - ЕЗЕРО СРЕБЪРНА - ТУТРАКАН - КРЕПОСТ ТРАНСМАРИСКА - СИЛИСТРА - СОФИЯ

3 дни / 2 нощувки със закуски

Дати на отпътуване: 21.06. | 16.08.24

1-ви ден: Отпътуване от пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 7.30 ч. за гр. Силистра. Кратки почивки по пътя.

Разглеждане на Природо-научният музей при биосферен резерват "Сребърна" включен в 100 – те национални туристически обекта на България.

Биосферният резерват край с. Сребърна е разположен на 2 км южно от река Дунав на площ от 600 ха. Славата му е свързана, от една страна, с факта, че се намира точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica, а, от друга страна, с уникалните и разнообразни видове водоплаващи птици в него.

От музея, който притежава експозиция от препарирани обитатели на резервата, могат да се наблюдават птиците в резервата. Поставена е видеокамера в сърцето на езерото, където гнездят пеликаните, и чрез видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея.

Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците. Природонаучният музей до езерото е открит през 1983 година, когато биосферният резерват „Сребърна“ влиза в списъка на обектите на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Гледане на документален филм за езерото.

Пристигане в гр. Силистра. Настаняване в хотела. Свободно време . Нощувка.

2-ри ден: Закуска.

Разглеждане на забележителностите на гр. Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дръстър - град с близо 2000-годишна история. Античният Дуросторум е основан в далечната 106 г., когато по нареждане на император Траян на територията на града е разквартируван XI Клавдиев легион.

През IX век Силистра получава българска епископска катедра, оглавенa от епископ Николай, а през 927 г., по времето на цар Симеон градът получава и патриаршеска корона, чийто носител е първият български патриарх Дамян. Интересно е, че първата българска Патриаршия и първият български патриарх не са в столицата, а в Дръстър. Дръстър е бил дом за известно време на цар Ивайло, деспот Теодор Светослав, Тертер.

Посещение на:

Археологическия музей съхраняващ паметници на римската и средновековната българска култура, които имат национално и световно значение (печат в 100 – те нац. тур.обекта) ;

Меджиди табия е крепост, намираща се южно от Силистра, част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската и Руско-турската война. Крепостта е построена през периода 1841 - 1853 г. През 1847 г. бива посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена — Меджиди табия. Има формата на шестоъгълник и достига до 8 метра височина. Намиращият се непосредствено до нея ров е служил за препятствие и маскировка.

Катедрален храм "Св. апостоли Петър и Павел" (1864г.) в Силистра е построена след Кримската война от майстори, от водещите за този период, Дряновска архитектурна школа. През 2001 г. по време на посещението си в България папа Йоан Павел II дари на християнската общност в Силистра част от свещените реликви на св. Дазий Доростолски. Мощите са положени в мраморни кутия-саркофаг, който се съхранява в църквата Свети Петър и Павел. Това са единствените открити досега автентични мощи на светец-мъченик от ранно християнски времена, чието име се знае.

Свободно време. Нощувка.

3-ти ден: Закуска.

Заминаване за София. По пътя разглеждане на град Тутракан.

Посещение на крепостта Трансмариска, определена за едно от Чудесата на България. През римската епоха в града квартирува част от 11-ти Клавдиев легион. Информация за това се черпи от каменен надпис, датиращ от 18 октомври 294 г. Името Трансмариска означава “Селище зад блатата”, визирайки срещуположната равна като тепсия низина около днешния румънски град Олтеница. При император Валент (366) е построен салов мост на река Дунав при войната му с готите. Крепост Трансмариска е била с площ от около 65 000 кв. м и дължина около 1000 м. По време на археологически разкопки са открити част от северната стена замък с две четириъгълен кули и друга част от южната стена. Крепостта съществува до началото на VII век

Градът е част от старобългарските крепости от времето на Първото българско царство, а името му отразява титла. "Тмутаракан" е таркан-военоначалник на гранично подразделение. Средновековни арабски географи отбелязват града с имената Рекран, Тракан, Тарака. През XV-XVI век в града е имало много водни (на река Дунав) и вятърни (по хълмовете на брега) мелници, които са просъществували до по-късно, а последната водна мелница е доживяла до 1942 г.

Посещение на единствения в България Музей на риболова и лодкостроенето включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Разглеждане на Историческия музей и Рибарското селище. Свободно време за обяд.


Продължаване за София. Пристигане около 20.00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Цената и е около 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация, съгласно условията на застрахователната компания. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.