Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Светилище Глухите камъни, крепост Маточина и Свиленград

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус

Цени от 98 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София - Светилище Глухите камъни - крепост Маточина - скални църкви при с.Михалич и с.Маточина - Свиленград - София

2 дни / 1 нощувка

Дата на отпътуване: 28.04; 30.06.18;

1 ден: Тръгване от пл.“Александър Невски“ в 07.00 ч. Посещение на:
Крепостта Букелон край с.Маточина построена през римската епоха. Тук край Букелон през 387 г. се е провело голямо сражение между войските на император Валент и готите. То завършва с пълен разгром на римската армия, а императорът загива в боя. Крепостта е използвана и престроявана през вековете. Строителната техника- смесена зидария с декоративни тухлени пояси и бял хоросан - ни подсказва епохата между XII-XIV век. В страни от входната врата е вграден кръстов тухлен монограм на владетеля й от XIV в. Буквените знаци сочат името Михаил. Известно е, че към 1328 г. българският цар Михаил, воювайки срещу Андроник III, достига чак до Димотика. Възможно е по време на този поход българският цар да е възобновил набързо крепостта.
Близо до тази крепост на 14.04.1205 г. българските войски, водени от цар Калоян, разбили рицарската армия на латините и пленили техния император Балдуин Фландърски. Пленникът бил отведен в Търново, където умрял през 1206 г.

Скалната църква при с. Маточина е обявена за паметник на културата от национално значение. Скалната църква (X век) се намира на около 2 км югозападно от с. Маточина. Оформена е като правоъгълно засводено помещение, в което се влиза през къс, също така сводест, коридор. Църквата е изсечена в самата скала абсолютно и само с помощта на ръчни инструменти – факт, който недвусмислено показва колко силна вяра в Бог и воля за работа са имали нашите деди. Общата дължина на Божия храм е 14,05 м, а само на коридора – 4,20 м. Най-високата точка на свода е 3,50 м, а широчината му е 3 м. В скалата са запазени и следи от издълбани форми с култово предназначение, най-вероятно от времето на траките.

Скалната църква при село Михалич е паметник на културата от национално значение. Тя е единствената в България с уникална триконхална форма. Издълбана е във варовиков масив в местността Айпандо на около 1,5 км от с. Михалич. Коридор с четиринайсет изсечени в скалата стъпала отвежда поклонника дълбоко надолу в наоса. Входът е широк 4 и висок 5 м. Непосредствено над него, в скалата са оформени три плитки полуцилиндрични ниши. С тях древните майстори са искали да наподобят прозорците над входовете на градените църкви. Две подобни, но по-малки ниши, има и върху стените на коридора. Три конхи оформят пространство с форма на кръст. В дъното на източната абсида е изграден подиум – олтар от каменни плочи. В ъглите между централната и страничните конхи строителите са оформили по една триъгълна ниша. Те имитират полуколони или пиластри, носещи купола. По стените са изсечени кръстове.
С уникалната си архитектура и внушителни размери, скалната църква при с. Михалич е един от най-интересните християнски паметници по българските земи.
Нощувка в Свиленград.

2 ден: Закуска. Посещение на Глухите камъни - един от най-големите тракийски скални култово-погребални комплекси в Източните Родопи. Възникнал е през ранножелязната епоха и е функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба водеща към водохранилище и тракийско селище съществувало южно от скалата. Като пример за почитта на населението към това място и приемственост между религиите тук е изградена и църква от 5-6 в. част от монашеска обител, която вероятно е разрушена и разграбена от войниците на Трети кръстоносен поход. Мястото е обявено за природна забележителност в края на 1972 г. Пешеходен преход около 1 час в двете посоки по лек и приятен път.
Свободно време за обяд в Свиленград. Градът е разположен по двата бряга на река Марица в планината Сакар. Старата и новата част на града са свързани чрез моста на Мустафа паша. Той е дълъг 300м и е широк 6,3м. Мостът е изграден от големи каменни късове, споени с олово. Той е част от старинен комплекс, включващ странноприемница, джамия, чаршия и турска баня. Друга интересна забележителност е църквата „Св. Троица“, която е построена през 1834г. Църквата е построена благодарение на даренията от 3-те махали в Свиленград, откъдето идва и името й.
Тръгване за София късен следобяд. Пристигане около 21 ч.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.