Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Звук и светлина - Велико Търново

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус

Цени от 98 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София - В.Търново - София

2 дни / 1 нощувка

Дата на отпътуване: 22.09.18.

1-ви ден: Тръгване от пл.“Ал.Невски“ в 7.30 ч. Кратка почивка по пътя. Пристигане във Велико Търново. Настаняване в хотела. Посещение на най-новият музей на града - Мултимедийният посетителски център Царевград Търнов (2013 г.), който пренася посетителите си в далечни, минали времена
От специален силиконов материал са изработени реалистични фигури на известни личности, свързани с българската история.
Разглеждане на църквите "Св. Димитър" – тук Асен и Петър започват въстанието си през 1185 г.; и "Св. 40 мъченици" – днес напълно реставрирана, която е от времето на Иван Асен II. Разходка из Самоводската чаршия и по желание хълма Царевец. Нощувка.

2-ри ден: Закуска Заминаване за Преображенския манастир. По време на Втората българска държава ктитори на манастира станали Теодора-Сара, втората жена на цар Иван Александър (1331- 1371) и синът й Иван Шишман. Под царска закрила обителта станала един от най-значимите духовно-религиозни центрове. При завладяването на Търново от султан Баязид манастирът бил разграбен и опожарен. Не е ясно кога бил възстановен, но в края на 18 в. вече съществувал. Стенописите в църквата били нарисувани през 1849-1851 г. от Захари Зограф. Върху южната стена на църквата той изобразил прочутото „Колело на живота”.
След Преображенския манастир се посещава Хотнишкия водопад - един от най – живописните водопади в страната.
Хотнишки водопад, наричан още Кая Бунар е разположен на около 15 км. северозападно от гр. Велико Търново в посока село Хотница. До местността се стига лесно, като се преминава през селото, а в централната част има табели и асфалтов път, който води към водопада. Водните струи на Хотнишки водопад- Кая Бунар се спускат от височина близо 30 метра и разкриват невероятна гледка на стичащата се по гладките скали вода. Дърветата дават вид сякаш са израсли от самите скали и всичко изглежда като една природна магия, създаваща незабравим спомен във всеки посетител.

Руините на римския и ранновизантийски град Никополис ад Иструм се намират на около 20 км северно от Велико Търново, по пътя за Русе, и на 3 км югоизточно от село Никюп. Разположени са върху невисоко плато на брега на р. Росица.
Градът е основан през ІІ век от римския император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Именно затова е и наречен така – Никополис ад Иструм в превод означава Град на победата на Дунава. Градът е бил разположен на пресечната точка на две от важните пътища в Долна Мизия – от Одесос (днешна Варна) до западните римски провинции и от Нове (днешен Свищов) до Византион (днешен Истанбул) . Градът е планиран по т.нар. „ортогонална система” - прави улици, ориентирани по посоките на света, които се пресичат под прав ъгъл.
Градът е бил снабдяван с вода посредством водопроводи, най-дългият от които бил дълъг цели 27 км.
Около централния площад – агората – са намерени останките на канонада, малък театър, обществени сгради и магазини. Имало е и обществена баня, открити са и останки от подово отопление в някои сгради. Предполага се, че е имало дори открита отопляема през зимата пътека за разходки.
Градът е сякъл и собствени монети. Открити са близо 1000 вида бронзови монети с различни изображения от Никополис ад Иструм..
Отпътуване за София. Пристигане след 20.00 ч. на площад „ Ал. Невски“.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.