Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 415 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Кабиле, Ямбол, Елхово и Устремски м-р - 14.10.23

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 8 вота)

Цена 129 лв.

Информация за програмата
Сподели

Кабиле, Ямбол, Елхово и Устремски манастир

Маршрут: София - Долмени в Сакар - Устремски м-р – Елхово – Ямбол - античен град Кабиле -
Кабиленски Манастир - София

2 дни / 1 нощувка

Дати на отпътуване: 14.10.23

1 ден: Отпътуване от София в 7.30 ч. от пл. Ал. Невски и ул. Оборище за гр. Ямбол.

По пътя разглеждане на Долменът известен с името "Царски долмен", който се намира в местността "Бялата трева". Това е най-големият и запазен долмен в България и на Балканите.

Посещение на Устремския манастир "Св. Троица" - най-големият манастир в Сакар планина. Сведенията за неговата история до средата на 18 в. са оскъдни. За съществуването му има данни от османски документи от 15 век.

През 19 век манастирът приютявал много хайдути. Освен Индже тук отсядали Ангел войвода, Гарапачи Георги, Кара Добри и техните дружини. Вероятно заради това манастирът бил наречен Хайдушки.

През 1812 г. Христо войвода, оттегляйки се от хайдутството, се замонашва под името Хрисант и става игумен на манастира до 1813 г., когато умира. Той влага всичките си пари за преустройството на църквата и разширяване на манастирския комплекс, построени били двете чешми в двора му.

По това време при манастира се събирали ежегодно най-добрите майстори на музикални инструменти и свирачи от района, за да изберат дърво за клепало. В светата обител имало 12 дървени клепала, за чиято мелодичност се говорело чак в Одрин и Лозенград.

С назначаването на 16 август 1909 г. за игуменка на Евпраксия манастирът става девически с около 30-40 монахини. Освен Устремски, манастирът е познат още под името Вакъфски манастир по старото име на село Устрем – Вакъф.

През 1836 г. била построена църквата "Св. Троица". В нея била вградена старата църква "Св.ап.Петър и Павел".

"Св.Троица" е една от най-просторните манастирски църкви в България. Осем колони разделят вътрешното й пространство на три части.

Посещение на етнографско-археологическия музей в гр. Елхово създаден през 1958 г. Намира се в центъра на града и представя една от най-интересните и оригинални етнографски експозиции в страната.

Във фонда му се съхраняват над 22 000 експоната и повече от 8000 оригинални документа и фотографии от разнообразното етнографско наследство на Странджанско-Сакарския край.

От 2003 г. до днес Етнографският музей на град Елхово е включен в списъка на „100-те национални туристически обекта на България”

Свободно време за обяд.

Отпътуване за Ямбол. Свободно време. Нощувка.

2 ден: Закуска.

Разглеждане на Ямболският безистен построен през XV , в който се намира интерактивен музей за история, бит и култура на града през вековете.

Свободно време за разглеждане на забележителностите на Ямбол - Храмът "Св. Георги Победоносец" изграден е през 1737 г. ; Художествената галерия "Жорж Папазов", намира се в старинната сграда на синагогата. Галерията е една от най-богатите в страната. Посетителите могат да видят над 3000 произведения на десетки изтъкнати художници от България и чужбина.

Посещение на Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле”, отстоящ на 8 км северозападно от град Ямбол.

В историографията за Древна Тракия единодушно и категорично се е утвърдило схващането, че Кабиле е бил важен политически, икономически и религиозен център още през І хил. пр. Хр. В периода на ІІІ век пр. Хр. е резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. От ІІ век сл. Хр. е един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. В началото на ІV век сл. Хр Кабиле става епископски център.

Античният град загива в края на VІ век сл. Хр. при аварските нашествия. Провежданите тук археологически проучвания в продължение на повече от три десетилетия имат като резултат натрупването на огромен по количество археологически материал с изключителна важност и от най-различно естество – епиграфски, нумизматичен, керамичен, строителен и др.

В резервата има археологически музей, съхранил експонати, открити при археологическите разкопки в Кабиле и Ямболския регион от праисторическо време до средновековието.

След разглеждане на музея, посещение на Кабиленския манастир „Рождество Богородично“.

Първото писмено сведение за манастира в Кабиле е от 343 г. фигуриращ в списъците на Сердикийския събор, където се споменава Север - епископ на Кабиле.

Смята се , че Диосполис (днес Ямбол) бил епископски център и манастирът бил част от голям религиозен комплекс, известен с лековитата си вода от аязмото.

За този период от съществуването му не се знае почти нищо, освен, че бил женски и че тук отседнал патриарх Евтимий на път за Бачковския манастир след прогонването му от Търново.

Манастирът просъществувал до края на 14 в., когато бил разрушен от турците. През 1931 г. - е построен днешният манастирски комплекс. Аязмото с лековитата си вода и днес привлича много хора. Легендата разказва, че императрица Елена, майка на Константин Велики, изпращала специални пратеници да й носят светена вода от аязмото на Кабиленския манастир.

Късен следобеда заминаване за София.

Късен следобяд заминаване за София. Пристигане късно вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.