Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Златоград и тракийско светилище Белите камъни

2 Дни / 1 Нощувки
Автобус

Цени от 89 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София - Златоград – тракийско светилище Белите камъни - Музеят на кристалите в Мадан - София

2 дни / 1 нощувка

Дата на отпътуване: 23.06; 10.11.18;

1 ден: Тръгване от пл.“Ал.Невски “ в 7.30 ч. Три почивки по пътя, едната от които в гр.Чепеларе за обяд. Пристигане в Златоград около 14.00 ч. Настаняване в хотела. Посещение на етнографския комплекс с действащи занаятчийски работилници, действаща воденица/тепавица, старата църква с килийно училище, старото кафене; лобното място на Делю войвода.
Златоград е най-южният град на България. В документ от 18 век Златоград е споменат като Беловидово. По-късно до 1934 година селището носи името Даръдере. Град Златоград се прославя с песента „Излел е Дельо хайдутин“, която се носи в космоса. Той е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата построена по време на османското владичиство църква в Родопите — „Успение Богородично — построена през 1834 година, сградата на най-старата поща в България и килийното училие, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Характерен облик на града придава и архитектурният резерват. Постройките в резервата се отличават с белите си зидове около дворовете, с откритите дворове, с широките дъбови врати и кръглите комини. Срещат се елементи от ксантийски и пловдивски тип. В дворовете на повечето къщи има кладенци, оградени с дъбови кошове, с „въртки“ за въжето и стрехи от едноулучени керемиди. В Златоград са регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника.
Градът е прочут със старото кафене, където се предлага „въртяно“ кафе сварено в джезве на пясък. В много от заведенията се предлагат златоградски родопски специалитети. През септември се провеждат Дельовите празници, когато градът оживява като през 19 век.
Нощувка в Златоград.

2 ден: Закуска. Посещение на тракийско скално светилище Белите камъни. Легенди се носят, че на това място е имало древна крепост. Местните разказват, че преди години в цепнатините на скалите са намирали старинни монети. По датировка, ахеолозите смятат, че светилището е функционирало от 5 век пр. Хр. до 4 век след Хр., т.е почти 1000 години.
Продължаване за София. По пътя спиране в гр.Мадан с посещение на Музея на кристалите. Най-голямата колекция от различни по форма и структура кристали, добити от земята на България, се намира в гр. Мадан. На нея е посветен специален музей, известен в града като зала „Родопски кристали“. Колекцията от около 600 експоната, между които и такива с внушителни размери, е събирана в продължение на 30 години.
Пристигане в София вечерта.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.