Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Перперикон, Златоград, Татул, Мадан и пещера Шаренка - 14.06. | 18.10.24

3 Дни / 2 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (4.64 от 11 вота)

Цена 225 лв.

Информация за програмата
Сподели

ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ

СКАЛНИЯТ ГРАД ПЕРПЕРИКОН – СВЕТИЛИЩЕ ТАТУЛ – ЗЛАТОГРАД – МАДАН – ПЕЩЕРА ШАРЕНКА

3 дни / 2 нощувки

Дати на отпътуване: 14.06. | 18.10.24

1 ден: Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София в посока гр. Златотрад. Кратка почивка по пътя.

Пристигане в свещения скален град Перперикон. Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв.м). Комплексът включва дворец - светилище от VI - V в. пр. н. е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм - прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците - резиденции на тракийските царе. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. Запазени са двата коридора и 13 помещения.

Изцяло изсечен в скалите Перпериков е един от най – древните монументални мегалитни паметници от времето на траките.

От 2000г. са започнати мащабни археологически проучвания. На броени метри от двореца на римския губернатор на областта е открита най-ранната църква в Родопите. Строена в края на четвърти век. Тук е бил епископският център на областта. Перперикон е най-големият мегалитен паметник на Балканите. Скален град, сътворен от непознатата цивилизация на скалните хора. В скалния град беше открита и първата европейска писменост – линеар А. Чрез медиите се провокира невероятен интерес към обекта от страната и чужбина. Наред с високия научен интерес към комплекса, нарастват и туристически посещения. Античният и средновековен град Перперикон е включен в 100-те национални туристически обекта на Република България.

Магическата енергия на това място, все още крие много загадки.

Нагоре по хълма има изградени облагородени алеи, които развеждат посетителите из целия комплекс, а там където преминаването сред руините е затруднено, са изградени дървени пътеки и платформи. Туристическата обиколка продължава около 2 часа с местен екскурзовод.

Продължаване за Златоград - най-южният град на България. Прославя се с песента „Излел е Дельо хайдутин“, която се носи в космоса. Той е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата построена по време на османското владичиство църква в Родопите — „Успение Богородично — построена през 1834 година, сградата на най-старата поща в България и килийното училие, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Характерен облик на града придава и архитектурният резерват. Постройките в резервата се отличават с белите си зидове около дворовете, с откритите дворове, с широките дъбови врати и кръглите комини. В Златоград са регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника.

Настаняване в хотела. Разходка в етнографския комплекс с действащи занаятчийски работилници ( включен в 100-те национални туристически обекта) , старата църква с килийно училище, старото кафене; лобното място на Делю войвода. Свободно време. Нощувка.

2 ден: Закуска.

Еднодневна екскурзия до античното светилище Белите камъни и Мадан.

Посещение на тракийско скално светилище Белите камъни. Легенди се носят, че на това място е имало древна крепост. Местните разказват, че преди години в цепнатините на скалите са намирали старинни монети. По датировка, ахеолозите смятат, че светилището е функционирало от 5 век пр. Хр. до 4 век след Хр., т.е почти 1000 години.

Посещение на Музея по минно дело и рудодобив в Мадан. В него е разказана историята на рудодобива в Маданския край. Уникална по рода си е кристалната зала "Родопски кристал" - член на Международната асоциация на минераложките музеи, която притежава колекция от 581 минерални образеца ( включен в 100-те национални туристически обекта). Колекцията от кристали е най-голямата забележителност на малкия родопски град. В Мадан местната община поддържа и пещерата музей "Шаренка".

Свободно време и нощувка в Златоград.

3 ден: Закуска. Отпътуване за тракийското светилище Татул. Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград . Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона. Скално-изсеченото съоръжение е устроено по начин, различен от всички описани към този етап подобни съоръжения, открити на територията на България.

Продължаване за София. По пътя посещението на регионалния исторически музей в Кърджали включен в списъка на 100 – те национални туристически обекта. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Основният фондсъдържа над 45 хиляди експонати, проследяващи живота в Източните Родопи от най-дълбока древност до началото на 20 век. Пристигане в София вечерта на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена; доплащане - 15 дни преди датата на отпътуване.

Срокове за анулации и неустойки:

  • За резервации направени по тарифи РАННИ ЗАПИСВАНИЯ за всички видове програми – 95 % от внесеният депозит.
  • За автобусни програми по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За празнични оферти (Великден, Майски празници, Коледа, Нова година и др.) по редовни цени:

- От деня, следващ деня на записването до 91-тия ден преди датата на заминаване – такса резервация 30 лв. за всяко лице от договора, освен случаите когато има издаден самолет билет. Тогава важат условията на превозвача.

- От 90 до 60 дни преди датата на заминаване – 30% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 59 до 31 дни преди датата на заминаване – 50% от общата стойност на туристическия пакет;

- От 30 до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическия пакет;

  • За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване за всички видове туристически пакети с изключение когато има издаден самолет билет (тогава важат условията на превозвача) се удържа такса в размер на 30 лева.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.