Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Бачковски манастир и църквите в Асеновград

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус

Цени от 32 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-Бачковски манастир-София

Дати на отпътуване: 24.06. - Празник Каленици на Еньовден

Отпътуване в 7:30 ч. от площад "Александър Невски" - София. Кратка почивка по пътя.
БАЧКОВСКИ МАНАСТИР „Св.Успение Богородично“ (1083 г.) е втори по големина манастир в България - забележителен с архитектурното и изобразителното богатство в резултат от наслагването на арменско-грузински, гръцки и български влияния. По предание Чудотворната икона на Света Богородица - Елеуса (Умиление) е копие на легендарната икона на св.Богородица, нарисувана от св.Лука. В манастира е от 11 век.; В обителта има килийно училище от ХІ в. и изграден музей с богата експозиция. Освен иконата, от Грузия е донесено и дървото Диасперус лотос разперило своите клони в спокойния двор на манастира;

ЦЪРКВИ и Чудотворни икони в Асеновград:
ЦЪРКВАТА “Св.Богородица- Благовещение“ (Рибната) 12 век с Чудотворната икона на Божията майка. Благовещение е храмовият празник на църквата. До 1835 година на мястото на днешната църква "Св.Богородица Благовещение" се е намирал параклис на Бачковския манастир, датиращ още от времето на Григорий и Абазий Бакуриани. Сведения сочат, че строежът на параклиса пък става върху някогашно тракийско светилище. След като основите били построени, започнала да тече топла, лековита вода в аязмото, развъдили риба и затова вярващите я нарекли "Рибната". През 1835 година върху основите на този параклис е бил построен сегашния храм, като част от стария градеж в олтарната част и основите е бил запазен.

ЦЪРКВАТА“Света Богородица -Успение“ 12 век. наричана от местните Месохора или още Дълбоката заради това, че е вкопана в земята, се смята за най-стария енорийски храм в града. . Издигнат е наново през 1765 г. върху основите на средновековна църква. .
Сред иконната колекция се пазят работи на основателя на Самоковската зографска школа Христо Димитров, както и на майстори от южните краища на Балканите. Изключително красив е ажурният дърворезбен иконостас. Изработка е на двама изключително изкусни марангози от Мецово - Коста Коци и Коста Пасико, които са го издялали и резбовали през 1821 г.
Свободно време за обяд в Асеновград. Градът е силно свързан с християнската религия. В околностите на града има около 40 християнски храма — църкви, манастири, параклиси.
Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.