Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Рилски манастир, Гроба на св. Иван Рилски и Вароша - 24.08. | 13.10.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 13 вота)

Цена 39 лв.

Информация за програмата
Сподели

РИЛСКИ МАНАСТИР - БЛАГОЕВГРАД

Маршрут: София – Рилски манастир – Гроба на Св. Иван Рилски – Благоевград – София

Дати на отпътуване: 24.08. | 13.10.24

Отпътуване в 8:00 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Рилският манастир е един от символите на България разположен в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. Рилската света обител е основана през първата половина на Х век. Историята й е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва.
През вековете Рилският манастир бил духовният, просветен и културен център на България. През 1983 г. ЮНЕСКО включил манастира в списъка на световното културно наследство. (включен и в списъка на100-те национални обекта)

Най-старата сграда в светата обител е Хрельовата кула, построена през XIV век (1335 г.) Тя е била крепостта на манастира, както и жилище за монасите в размирни времена. На последния пети етаж на високата 24 метра кула се намира параклисът „Преображение Господне”. Понастоящем Хрельовата кула е отворена за посещения през летния сезон.

На мястото на стар храм през 1834 – 1837 г. била построена главната манастирска църква „Рождество Богородично”. Тя е петкуполна, кръстокуполна, с два странични параклиса. Впечатляващи са дърворезбованите иконостаси и стенописите, дело на самоковски и бански майстори.

В храма са работили много творци на четката и длетото, но само Захари Зограф е оставил своя автограф. В църквата се намира ковчегът с мощите на основателя на манастира св. Йоан Рилски, чудотворната икона „Св. Богородица Осеновица” от XII век, чудотворната икона на св. Йоан Рилски от XVIII век. Тук е гробът на цар Борис ІІІ.

В манастира има музей, в който са изложени експонати, свързани с историята на манастира. Най-ценният експонат е дървеният кръст с изящна миниатюрна дърворезба, изработен от отец Рафаил за 12 години. Върху него са изобразени 36 библейски сцени – по 18 от всяка страна на кръста, и над 600 миниатюрни фигури.

На около 4 км от манастира е пещерата, която св. Йоан Рилски избрал за свое убежище. По-късно до пещерата била изградена църквата „Успение на св. Йоан Рилски”, обновена през 1820 г. По желание - посещение на гроба на Св. Иван Рилски, където светецът прекарва последните пет години от живота си. В същата тази пещера светецът пише своя завет към учениците си. До Гроба на Светеца има ходене пешаеходен преход 15 минути по леко стръмна маркирана горска пътека.

Свободно време. Отпътуване за гр. Благоевград.

Благоевград е разположен в подножието на югозападните склонове на Рила планина. Историята на Благоевград датира още от X век преди новата ера. Около 300 г. пр. н.е. край минералните извори се заражда тракийска цивилизация - Скаптопара. Днес за посетителите на града, интерес представлява възрожденския квартал „Вароша“ с уникална българска архитектура. В Благоевград се намират два български университета - Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет.

В старата част, наречена Вароша е църквата „Въведение Богородично” (включена в списъка на100-те национални обекта). Изградена е в 1840– 1844 година на мястото на по-стар храм, към който е имало метох на Рилския манастир и килийно училище от преди 1800 година Тук са още историческия музей и къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето”. След разходка из старите улички и възрожденски къщи, както и в прекрасната пешеходна зона в центъра, поемаме обратно към София.

Отпътуване за София. Пристигане на площад Александър Невски и ул. Оборище около 20.00 ч.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.