Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Боженци, Етъра и Соколски манастир - 06.09.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 11 вота)

Цена 55 лв.

Информация за програмата
Сподели

Боженци, Етъра и Соколски манастир

Маршрут: София - Боженци - Етър - Соколски м-р - София

Дати на отпътуване: 06.09.24

Отпътуване от площад Александър Невски и ул. Оборище в 7:30 ч. от София.

Посещение на Архитектурно-историческия резерват Боженци. Според легендата основателка на Боженци била търновската болярка Божана. Тя избягала с деветимата си синове когато Търново пада под османско владичество. Жителите на Боженци-Божанкалий през вековете се занимават с търговия. С конски кервани прекарват кожи, восък, вълна, мед, суджуци, пъстърми, коприна, бубено семе, метални, дървени изделия, платове и обувки из цяла Европа. През XIX в. Божанклий вече са замогнали от търговията и започват да се изнасят по по-големите градове. Изселвайки се обаче те не събарят и не продават къщите си. Така възрожденските боженски къщи остават и до днес такива, каквито са били през Възраждането.

Няколко обекта от комплекса са отворени за посещения. Една от най-старите е къщата на баба Райна, за която се помни че е строена по време на френската революция, а в нея е подредена етнографска изложба от 18 в. Другата е принадлежала на един от най-богатите търговци в селото – Дончо Попа, която разкрива бита на населението през 19 в. В Менгема може да видите автентична преса за пречистване на восък, тъй като е била работилница за восък. Старото школо е строено през далечната 1870 г. и днес служи като изложбена зала, в която се сменят различни изложби. Новото школо също са подредени изложби, а годината на неговото построяване е 1930 г.

Безспорно най-интересна е историята на църквата “Св. Пророк Илия” (1839 г.), в която по-късно се помещава килийно училище. Църквата била награда. Награда за деянието на един жител на Боженци, което ще се помни далеч напред във времето, щото е тъй необикновено и тъй любопитно.

Свободно време.

Посещение на Етнографски комплекс Етъра. Създаден от габровеца Лазар Донков. Представлява умален вариант на възрожденско Габрово от средата на XVIII и началото на XIX в. Къщите в „Етъра“ са двукатни кокетни домове, това са били домовете на замогналите се балканджии. По занаятчийската чаршия са разположени 16 от някогашните традиционни занаяти, като се спазват автентични производствени технологии. Само в „Етъра“ посетителят може да се потопи във Възраждането с всичките си сетива. В удивителната природа на Габровския балкан можете да видите старинни пещи за изпичане на хляб, механично точило, бояджийска работилница, водни съоръжения и др.

Свободно време.

Посещение на Соколският манастир „Успение Богородично“, който води своето начало от януари 1833 г. Негов основател е архимандрит Йосиф, по-късно наречен Соколски. Първоначално манастирът бил малък и предназначен за отшелници. Скоро след основаването му, замогналите се граждани на Габрово започнали да правят дарения и да помагат в строителните работи, така че манастирът да се разрастне.

Строителството на голямата каменна църква започнало през март 1834 г., а освещаването й се състояло на 15 август. Това е датата на храмовия празник. В края на 50-те години на ХIX в. Архимандрит Соколски направил малка църква на ръба на скарата. Нейното подземие било предназначено за костница, но тя останала недовършена. Нов иконостас бил изработен през 1862 г. По това време се извършило и изографисването на църквата. Храмовата икона „Успение Богородично“ е изработена от габровския живописец Христо Цокев. През 1959 г. бил разрушен габровският девически манастир „Св. Благовещение“ и монахините с цялото им имущество били преместени в Соколския манастир. До днес манастира е девически.

През 1856г. в манастира отсяда четата на капитан Дядо Никола, където е осветено знамето й. Турците разбиват четата, а осем от четниците увисват на бесилката на скалите край манастира. В тяхна памет в средата на манастирския двор се намира красива белокаменна чешма с осем чучура – соколи, строена през 1865г. от майстор Кольо Фичето.

Отпътуване за София. Пристигане след 20.00ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.