Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Възрожденскa Трявна и Дряновски манастир - 03.08. | 26.10.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 7 вота)

Цена 55 лв.

Информация за програмата
Сподели

ВЪЗРОЖДЕНСКА ТРЯВНА и ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР

Маршрут: София - Трявна - Дряновски манастир - София

Дати на отпътуване: 03.08. | 26.10.24

Отпътуване от София в 7:30 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Пристигане в Трявна – градче запазило и днес своя възрожденски вид. Забележителностите в града са изключително много на брой. Градът е запазил своите възрожденски къщи, които му придават особена атмосфера. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват с приблизително 140 паметника на културата. Забележителен пример за това са архитектурните ансамбли на площад Дядо Никола, на ул. П.Р. Славейков, ул. Петър Богданов.

Даскаловата къща е уникална със своята архитектура, като днес е превърната в Музей на резбарското и зографското изкуство. Тук се намират двата великолепни дърворезбовани тавана, създадени от Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца през 1808 г. след сключен облог.

Много от старите къщи са превърнати в музеи, като например къщата на Ангел Кънчев и Славейковата къща, къщата музей на дядо Добри, както и Попангеловата къща.

Прочутата църква "Св. Архангел Михаил" е построена през 1819 г. Тук може да се видят уникалния резбован иконостас и владишкия трон.

В “Школото” има постоянни изложби, сред които се откроява дарението на световноизвестния български художник Димитър Казаков. Оригинални са експонатите в колекцията “Времеизмервателни уреди и техника от средновековието до края на XIX век”.

Туристите с интерес могат да видят часовниковата кула на централния площад, горния мост , картинна галерия “Тотьо Гъбенски” в старинната Калинчева къща.

Отпътуване за Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил” един от големите стожери на българския дух. Сградата му е потънала в дълбоки гористи склонове, над които се издигат високи скални венци. При манастира Дряновската река образува малко ждрело, а в манастира се влиза през мост над речното корито, чиито води мият манастирската стена. Дряновският манастир има славата на крепост. Възниква по времето на Асеневци ХІІ в. Построен е за ознаменуване победата на България над Византия през 1187 г. В килийте му Васил Левски и Матей Преображенски-Миткалото създали Дряновския революционен комитет. Днес в двора има паметник-мавзолей на една истинска голгота в нашата история. Тук са събрани костите на загиналите защитници на манастира от 1876 г.

Отпътуване за София. Пристигане след 20:00 ч. на пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.