Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 355 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Възрожденски градове Габрово и Трявна - 24.04. | 11.06. | 10.07. | 17.09.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 39 лв.

Информация за програмата
Сподели

Габрово и Трявна

Маршрут: София - Габрово - Трявна - София

Дати на отпътуване: 24.04; 11.06; 10.07; 17.09.22

Отпътуване от София в 7:30 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище.

уристическа програма в българската столица на хумора Габрово.

Разположен е по поречието на река Янтра в подножието на Шипченския дял на Стара планина. Габрово е най-дългият град в България със своите 25 km Габровци са известни с любовта си към хумора и пословичната си пестеливост, но и с изумителна предприемчивост.

Според най-разпространената легенда, Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво, дало во-късно името на града. Затова не се учудваме, че пестеливите, но благодарни на основателя си габровци са му издигнали паметник на остров в река Янтра. Логично, тъй като парчето земя в реката не заема жилищна площ, а и няма да се харчат пари за цветя. Габровци казват, че когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави.

В миналото Габрово е бил известен като българският Манчестър поради силно развитата си индустрия. Началото е поставено от Иван Калпазанов и Васил Карагьозов, които създават първата модерна фабрика за текстил в Габрово и в новоосвободеното Княжество България (1882). От съществуващите дребни производства възниква огромна за времето си индустрия. Развиват се текстилната (вълнена и памучна), кожарската и железарска промишленост.

Габровци се прочуват и с любовта си към образованието и науката. Тук е основано първото светско училище в България през 1835 г. и без прекъсване досега обучава ученици. Училището е нареждано сред най-елитните средни учебни заведения в страната. Днес то носи името на своя основател Васил Априлов, който първи въвежда взаимноучителната метода вместо килийното обучение. За начало Васил Априлов й завещал 60 хиляди сребърни рубли и личната си библиотека от 1100 тома. Националната Априловска гимназиsе средно училище с хуманитарен и чуждоезиков профил в град Габрово. В част от нейната сграда се помещава Националният музей на образованието. Сградата е обявена за паметник на културата.

Посещение на Дома на хумора и сатирата (печат от 100-те национални туристически обекта). Сградата е културен институт с международно и световно значение. Интересен е фактът, че е създадена върху стара кожарска фабрика и то на специален ден, в който всички се надлъгваме с голяма доза чувство за хумор, а именно 1 април през 1972г. Той предлага на своите гости забавна разходка из постоянните експозиции.

Един от най-красивите храмове в цяла България е „Успение Богородично“ в Габрово от 1865 г. Сградата представлява сама по себе си шедьовър на църковната архитектура по време на Възраждането у нас. Тя е направена от най-известният възрожденски тревненски майстор у нас Уста Генчо Кънев, автор и на Априловската гимназия и още няколко църкви в съседна Румъния и Унгария. Иконите и резбования иконостас в нея са възрожденски шедьоври.

Други забележителности са: Интерактивния музей на Индустрията, Регионалният исторически музей (печат от 100-те национални туристически обекта), Дечковата къща - архитектурна и културна забележителност, исторически паметник на културата, построена през 1835 година и една от най-запазените къщи от периода на Възраждането в Габрово (днес Етнографски музей),. Баевият мост е един от символите на града и е обявен за паметник на културата (1855), Часовниковата кула изградена през 1835 г. , Априловата чешма от 1762 г., Художествената галерия "Христо Цокев" и др.

Отпътуване към Трявна.

Забележителностите в града са изключително много на брой. Градът е запазил своите възрожденски къщи, които му придават особена атмосфера. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват с приблизително 140 паметника на културата. Забележителен пример за това са архитектурните ансамбли на площад Дядо Никола, на ул. П.Р.Славейков, ул. Петър Богданов. Даскаловата къща е уникална със своята архитектура, като днес е превърната в Музей на резбарското и зографското изкуство (печат от 100-те национални туристически обекта). Тук се намират двата великолепни дърворезбовани тавана, създадени от Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца през 1808 г. след сключен облог.

Много от старите къщи са превърнати в музеи, като например къщата на Ангел Кънчев и Славейковата къща, къщата музей на дядо Добри, както и Попангеловата къща.

Прочутата църква "Св. Архангел Михаил" е построена през 1819 г. Тук може да се видят уникалния резбован иконостас и владишкия трон.

В “Школото” има постоянни изложби, сред които се откроява дарението на световноизвестния български художник Димитър Казаков. Оригинални са експонатите в колекцията “Времеизмервателни уреди и техника от средновековието до края на XIX век”.

Туристите с интерес могат да видят часовниковата кула на централния площад, горния мост, картинна галерия “Тотьо Гъбенски” в старинната Калинчева къща.
Свободно време.

Отпътуване за София. Пристигане след 20.00 ч. на пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти:

Музей ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА
- Възрастни 6.00 лв
- Лица над 65 години 4.00 лв.
- Ученици и студенти 3.50 лв.
- Хора със специфични потребности безплатно
- Деца на възраст от 4 до 7 година 1.50 лв.

Регионален исторически музей възрастни 3.00 лв; учащи и пенсионери 2.00 лв.
Интерактивен музей на индустрията вход 6.00 лв; учащи и хора над 65 г. 3 лв.
Музей на образованието – 3 лв.
Музеите в Трявна – за един обект: възрастни 3 лв; пенсионери 2 лв; учащи 1 лв.

  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.