Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

С усмивка в Габрово и етнографски комплекс Етъра - 01.04.23

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 5 вота)

Цена 49 лв.

Информация за програмата
Сподели

СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ /Радой Ралин/

С усмивка в Габрово на Първи април - Рожден ден на Дома на хумора и сатирата и планета ГАБРОВО, етнографски комплекс Етъра

Маршрут: София - Габрово - София

Дати на отпътуване: 01.04.23

Отпътуване от пл. Ал. Невски и ул. Оборище в 7.00 ч. Пристигане в Габрово. Туристическа програма в българската столица на хумора Габрово.

Разположен е по поречието на река Янтра в подножието на Шипченския дял на Стара планинаГаброво е най-дългият град в България със своите 25 km. Габровци са известни с любовта си към хумора и пословичната си пестеливост, но и с изумителна предприемчивост.

Според най-разпространената легенда, Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 300 години. Историята гласи, че той бил майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво, дало по-късно името на града. Затова не се учудваме, че пестеливите, но благодарни на основателя си габровци са му издигнали паметник на остров в река Янтра. Логично, тъй като парчето земя в реката не заема жилищна площ, а и няма да се харчат пари за цветя. Габровци казват, че когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави.

В миналото Габрово е бил известен като българският Манчестър поради силно развитата си индустрия. Началото е поставено от Иван Калпазанов и Васил Карагьозов, които създават първата модерна фабрика за текстил в Габрово и в новоосвободеното Княжество България (1882). От съществуващите дребни производства възниква огромна за времето си индустрия. Развиват се текстилната (вълнена и памучна), кожарската и железарска промишленост.

Габровци се прочуват и с любовта си към образованието и науката. Тук е основано първото светско училище в България през 1835 г. и без прекъсване досега обучава ученици. Училището е нареждано сред най-елитните средни учебни заведения в страната. Днес то носи името на своя основател Васил Априлов, който първи въвежда взаимноучителната метода вместо килийното обучение.За начало Васил Априлов й завещал 60 хиляди сребърни рубли и личната си библиотека от 1100 тома. Националната Априловска гимназия е средно училище с хуманитарен и чуждоезиков профил в град Габрово. В част от нейната сграда се помещава Националният музей на образованието. Сградата е обявена за паметник на културата.

Посещения по Програмата:

Дом на хумора и сатирата (печат от 100-те национални туристически обекта). Сградата е културен институт с международно и световно значение. Интересен е фактът, че е създадена върху стара кожарска фабрика и то на специален ден, в който всички се надлъгваме с голяма доза чувство за хумор, а именно 1 април през 1972г. Той предлага на своите гости забавна разходка из постоянните експозиции.

Решите ли да отнесете късче габровски хумор със себе си, не подминавайте
ЩАНДА за СУВЕНИРИ. Единствено тук може да се сдобиете с уникални габровски сувенири /чаши-половинки, прибори за неканени гости, габровски халби за бира, габровски часовници които вървят наобратно, бели и черни статуетки на котки, габровско яйце с кранче, пепелник "Тури му пепел", чаша за мъж с мустаци, чаша за гледане на кафе/, както и разнообразни издания на МДХС. Само тук можете да си купите новото издание "ГАБРОВСКИ ХУМОР. Анекдоти и вицове за габровци." на пет езика, както и престилка с габровски рецепти за оцеляване в икономическа криза.

Един от най-красивите храмове в цяла България е „Успение Богородично“ в Габрово от 1865 г. Сградата представлява сама по себе си шедьовър на църковната архитектура по време на Възраждането у нас. Тя е направена от най-известният възрожденски тревненски майстор у нас Уста Генчо Кънев, автор и на Априловската гимназия и още няколко църкви в съседна Румъния и Унгария. Иконите и резбования иконостас в нея са възрожденски шедьоври.

Дечковата къща (печат от 100-те национални туристически обекта)- архитектурна и културна забележителност, исторически паметник на културата, построена през 1835 година и една от най-запазените къщи от периода на Възраждането в Габрово (днес Етнографски музей).

Баевият мост е един от символите на града и е обявен за паметник на културата (1855), Часовниковата кула изградена през 1835 г. , Априловата чешма от 1762 г., Паметника на Рачо Ковача.

Свободно време за обяд.

Посещение на РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР“ (печат от 100-те национални туристически обекта)-

Музеят пази духа на България! Тук традициите са пренесени през времето и пространството, за да бъдат споделени с поколенията и преживени от посетителите.

Отпътуване за София. Пристигане около 20.00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.