Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

1 ден в старата столица Велико Търново - 01.09.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 9 вота)

Цена 55 лв.

Информация за програмата
Сподели

1 ден в старата столица Велико Търново

Маршрут: София - ВеликоТърново - София

Дати на отпътуване: 01.09.24

Отпътуване от площад Александър Невски и ул. Оборище в 7:30 ч. Кратка почивка по пътя.

Пристигане във Велико Търново – старата столица на България, градът, където всеки може да види и усети българската история с цялото й величие и драматизъм. Това е градът, в който два пъти възкръсва българската държавност (1185 и 1879 г.). Във Велико Търново е приета първата българска конституция, запомнена като Търновска, това е градът, в чиято църква „Св. 40 мъченици“ на 22.09.1908 г. е обявена Независимостта на България. Каквото и да се каже за Велико Търново би било малко. За щастие, тесните улички, възрожденските къщи, всяко кътче в града говори на посетителите за невероятната българска история, архитектура и бит.

Не случайно наричат Велико Търново – града на Кольо Фичето. Големият Майстор, строител и архитект е оставил почерка си навсякъде – църквите „Св.Никола“, "Св. Богородица", „Св. св. Константин и Елена", „Св. Кирил", "Св. Спас", хана на Хаджи Николи, Къщата с маймунката,и сградата на стария турски конак - днес Музей “Възраждане и Учредително събрание”.

Посещение по желание:

Хълм Трапезица - кварталът-крепост на столичния Търновград. От три страни е опасан от плавните меандри на река Етър (Янтра). Естествено защитен от високия скален венец, хълмът Трапезица имал здрави крепостни стени, които следват неговите извивки. При археологическите разкопки, които продължават и днес, са разкрити части от укрепителната система на крепостта, военен комплекс и 18 църкви. В новосъздадения Център за представяне на културното наследство на Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“, интерактивната експозиция показва величието на столичния Търновград и Второто българско царство. Експонираните артефакти от археологическите проучвания, добити през последните десетилетия, дават възможност на посетителя да се запознае с бита и ежедневието на аристокрацията и простолюдието в един от градските квартали.

Посещение по желание:

Царевец (печат от 100-те национални туристически обекта )- крепостта Царевец. Комплексът представлява всички запазени останки от великата българска столица Търново. Днес могат да се видят крепостните стени и портата на средновековния град, част от царския дворец, Балдуиновата кула и напълно реставрирания патриаршески храм "Възнесение Господне". Вечер се провежда спектакълът "Звук и светлина" - епична музика, светлинно шоу, лазери и църковни камбани пресъздават славните и трагични моменти от история на Второто българско царство.

Aрхеологическият музей, в който е представена експозицията “Търновград – столица на България XII – XIV век”, се намира западно от площад “Съединение”. Изложените в нея археологически паметници илюстрират хилядолетната история и култура на Великотърновския регион, като акцентът е поставен върху периода, когато градът е столица на българската средновековна държава.

Музеят “Възраждане и Учредително събрание” е разположен в сграда на стария турски конак. Този архитектурен паметник е изграден през 1872 г. от големия възрожденски строител майстор Колю Фичето.

Мултимедиен посетителски център Царевград Търнов (с реалистични фигури в реален размер на известни български исторически личности).

Църквата „Св. 40 мъченици” е построена и зографисана по волята на българския цар Иван Асен ІІ, в чест на голямата му победа над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г. В средата на ХІІІ в. около храма се създава царският манастир „Великата лавра”. Знаменитата търновска църква е център на редица важни събития. В нея се намират едни от най-емблематичните паметници на българската историческа памет – колоните на хан Омуртаг (815–831) и на самия цар Иван Асен ІІ с известните надписи върху тях.

Храмът “Св. Петър и Павел” се намира в северното подножие на крепостта на хълма Царевец. Издигането му се свързва с акта на пренасяне на мощите на св. Йоан Поливотски от цар Калоян в столичния Търновград през 1204 г.

В архитектурно отношение обликът на старата част на града пренася посетителите в миналото. Вървейки по улица „Гурко” или по „Самоводската чаршия” (улицата на занаятите), гостите на града имат възможност да разгледат сгради, издигнати преди повече от 200 години, както и да усетят една изцяло различна атмосфера. Чаршията е своеобразен етнографски комплекс със занаятчийски работилници, дюкяни за сувенири и галерии. Опитайте кафето на пясък, домашната лимонада и сладки приготвени по стари търновски рецепти.

Паметникът Асеневци се намира в подножието на Света гора, до Стамболовият мост. Паметникът си заслужава да се посети, за да се почувства величието на средновековните български царе и да се види панорамната гледка, която се разкрива от там.

Парк „Мини България“ е единствен по рода си в Република България и е най-незабравимата забележителност във Велико Търново. Единствено в парка с макети „Мини България“ в продължение само на една разходка можете да посетите всички дворци-резиденции на българските царе, като например дворец „Врана“ в гр. София, „Евксиноград“ в гр. Варна и „Царска Бистрица“ в Боровец, но също така и този на румънската кралица - „Тихото гнездо“ в гр. Балчик. Имате възможност и да се докоснете до архитектурата на катедралите в чест на Света Богородица. Всички над 80 модели са прецизно и детайлно изработени от пластмаса (PVC) в мащаб M1:25 и са изложени в парка през цялата година.

Направете своя избор за местата, които искате да видите и винаги сте оставяли „за другия път“.
Насладете се на прекрасната природа и архитектура на невероятния почти нереален град Велико Търново!

Отпътуване за София към 16.30 ч. Пристигане на пл. Ал. Невски и ул. Оборище след 20.00 ч.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.