Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Манастир „Св. Атанасий”, Чирпан - дома на Яворов и...13.07. | 06.10.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 10 вота)

Цена 55 лв.

Информация за програмата
Сподели

Най-старият манастир в Европа „Св. Атанасий”, Чирпан - домът на Яворов , Димитровград

Дати: 13.07. |06.10.24Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски - София.

След кратка почивка по пътя пристигаме в Чирпанския манастир „Св. Атанасий”. Създаден е през 344 г. Това е най-старият манастир в Европа и един от най-големите манастири в България. Скалите над красивата обител крият постница-дупка, в която монасите са се оттегляли по време на постите за да се молят и усамотят.

След посещението в манастира тръгваме към Димитровград, където ще имаме свободно време за обяд.

Посещение на Историческият музей в Димитровград създаден през 1951 година. Музеят е първият в страната Музей на социалистическото строителство. През 1998 музеят е преименуван на Исторически музей - Димитровград. Постепенно се разширява дейността му, като се обхваща не само историята на града и общината, но и етнографията на района. Особено ценни са археологическите находки. Във фондовете му се съхраняват над 48 000 музейни единици, като е запазена и богата етнографска колекция.

По желание посещение на Музея посветен на поета Пеньо Пенев в Димитровград.

Заминаване за Чирпан, където ще посетим дома на Яворов. Родната къща на поета е обявена за музей на 31 октомври 1954 г. по случай 40-годишнината от смъртта му.

Експозицията на музея в Чирпан представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната и т.нар. "Пейова" стая. Гостната е запазена във вида, в който семейство Яворови я е подредило, готвейки се да посрещне поета и съпругата му Лора през септември 1913г.

През 1973 г. към музея е открита експозиционна зала. В нея са показани снимки и вещи, представящи живота и творчеството на Яворов - от стария Чирпан, ученическите му години в Пловдив, работата на поета като телеграфист в различни градове из България, участието му в културния кръг "Мисъл".

На 13 юли 2006 г. къщата музей "Пейо Яворов" е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта заедно с манастира "Свети Атанасий", който се намира на около 15 км от Чирпан, в с. Златна ливада.

Отпътуване за София и пристигане на площад Александър Невски около 21:00 ч.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.