Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 210 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Шипченски м-р и Дамасцена в с. Скобелево - 19.05.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 11 вота)

Цена 49 лв.

Информация за програмата
Сподели

Шипченски манастир "Свето Рождество Христово" и етнографски комплекс Дамасцена в село Скобелево

Маршрут: София - Казанлък - София

Дати на отпътуване: 19.05.24

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Посещение на Шипченски манастир „Св.Рождество Христово“ издигнат в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната за България Руско-турска война (1877-1878 г.), Средствата за строежа са дарени от руския народ, а жителите на град Шипка даряват парцела. Строежът му започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. На 53-метровата кула-камбанария има 17 камбани.

Посещение на Етнографски комплекс „Дамасцена“, където се намира Първа частна розоварна „Дамасцена“, сгушена в полите на Балкана, в китното село Скобелево, община Павел баня.
Първата частна розоварна в България е основана през 1991 г. Единствената розоварна на територията на България, в която могат да се видят невероятни стенописи, разказващи истории за миналото на нашия народ, за пътя по който е преминала розата, за да се радваме днес на нейния скъпоценен дар – розовото масло.
В розоварната можете да наблюдавате на живо процеса на розоварене по време на розобера, от средата на май до средата на юни.
По което и време на годината да я посетите обаче ще имате възможността да проследите отблизо технологията на розоварене и да научите интересни факти за историята на маслодайната роза и нейното приложение.

В комплекса е изграден Тракийски културен център, който с уникалните си символи и знаци пресъздава по неповторим начин фрагменти от тракийските светилища в Свещената долина на тракийските царе.
Още при влизане в Етнографски комплекс “Дамасцена“, край езерото с красивите лебеди, се намира ресторант на открито. Закритата част на ресторант „Дамасцена“ се намира в сградата на Тракийския културен център. В залите на закрития ресторант ще откриете фрагменти от различни тракийски светилища и могили. Ресторантът работи през зимните месеци и има невероятна гледка към Амфитеатър „Дамасцена“ – Лятна сцена.

Посетителите на Етнографски комплекс“ Дамасцена“ имат уникалната възможност да се потопят в спокойствието на Долината и да се насладят на Биопарк „Дамасцена“ с богато разнообразие от диви животни. Отворен за посетители от 2020 г., биопаркът разполага с различни видове диви животни. Атракционът се намира в непосредствена близост до комплекс“Дамасцена“. Можете да стигнете както пеша, така и с автомобил. За целта са изградени път с указателни табели и места за паркиране.
Посетителите на биопарка могат удобно и необезпокоявано да наблюдават животните, които свободно се движат в естествената си среда. За тази цел са изградени две беседки, от чиито тераси гостите могат да се насладят на впечатляващи гледки. Над 150 елени лопатари, сърни, муфлони, диви кози, глигани, красиви коне, понита, пауни и токачки обитават обширни паркови площи от над 300 дка.

Единствено в комплекс „Дамасцена“ ще видите езеро с риба Веслонос, както и свободно движещи се и много дружелюбни бели и черни лебеди, които с радост ще ви позволят да ги снимате.
Освен представителите на животинския свят, в биопарка всеки посетител има възможността да се разходи сред розовите масиви на комплекса.
Освен красивите маслодайни рози, в парковите зони на комплекса ще се насладите и на над 150 различни вида декоративни рози.

Посетителите на Етнографски комплекс „Дамасцена“ ще се насладят на невероятния водопад“ Свети Георги“, намиращ се в източната част до Розоварната. Всеки турист може да премине през тунела, който се получава под водопада, за да се наслади на мелодията от падащата вода.
На входа на Етнографски комплекс „Дамасцена“, царствено ви посреща величествената статуя на последния голям владетел на Одриското царство, цар Севт III (330 пр.н.е. до 300 пр.н.е.), един от героите в Дамасцена.
В дясно от него, под красива арка, вдъхновена от културата и изкуството на великите траки, стои на своя трон, съпругата на цар Севт III, царица Береника. Самата арка буди интерес, заради богатата символика, скрита зад отделните й елементи.

На входа на дестилерията е поседнал известният литературен герой, търговецът на розово масло, Бай Ганьо, под зоркия поглед на автора му, един от най-значимите български писатели, Алеко Константинов – Щастливеца.
Скулптурната композиция „Орфей на кръста“ се намира на паркинга пред Етнографски комплекс „Дамасцена“.

Отпътуване за София. Пристигане след 19:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.