Преференциална оферта

Почивка в К. Паралия - 02.09.20. - 5 нощ. х-л 3*+транспорт - 345 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Родопска Света гора: Кукленски, Белащенски, Араповски м-ри

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 40 лв.

Информация за програмата
Сподели

Родопска Света гора: Кукленски, Белащенски, Араповски м-ри. Екскурзия, Горноводенски манастир, църквата "Света Богородица - Златна ябълка" и Асеновград

Маршрут: София - Белащенски манастир - Кукленски манастир - Араповски манастир - Горноводенски манастир - София

Дати на отпътуване: 12.09; 11.10.20;

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София. Кратка почивка по пътя. Пристигане в Белащенския манастир „Св.Георги Победоносец”. Изграден е през 1020 г. от византийския пълководец Никифор Скифи, който през 1014 г. в битката при Беласица планина се явил неочаквано в тила на храбрия цар Самуил и с това допринесъл за победата на Василий ІІ, взел голяма плячка и много пленници. Опустошен при османското нашествие, манастирът е възстановен през ХVІІІ век, след което опожарен по време на Руско-турската освободителна война. След Освобождението е възстановен, но остава в гръцки земи до 1906 г. Има аязмо.
След този прекрасен девически манастир се отправяме към Кукленския манастир Св.Св.Дамян и Козма”. Манастирът съществува от времето на Второто българско царство и бил известен с книжовната си школа, културното си влияние и лековитите си води. Вярва се, че водата от аязмото лекува лудост и проблеми с нервната система. Кукленския манастир е един от малкото манастири, които османците не са опустошавали, а в близост се намира гроба на някогашен управител на Пловдив - турчин. Разгледали Кукленския манастир тръгваме към Асеновград, където ще имаме свободно време за обяд.
Посещение на Араповския манастир „Св.Неделя”. Близо до известно от древността аязмо, през 1856 г. е основан манастира. Това е един от малкото манастири, изграден в полето, а не скрит в планина, и е единственият манастир в България създаден по време на османското робство. В манастира се намира чудотворната икона на Св. Богородица, чиито поглед винаги следва посетителите. След този уникален манастир се отправяме към Горноводенския манастир „Св.Св.Кирик и Юлита”, намиращ се на 1 км. южно от Асеновград. Манастирът най-вероятно е основан през 14 в. на мястото на сегашното аязмо. През ХVІІ век е разрушен и в края на века е възстановен на днешното си място с името „Св. Петка”. През ХVІІІ и ХІХ век манастирът преминава в гръцка територия, след което отново става български. Въпреки че, е бил опожаряван в различни периоди в манастира е действало богословско училище, дом за лица с душевни проблеми, а през ХХ век – беше превърнат в творческа база на Съюза на българските архитекти. В днешно време манастирът е обявен за паметник на културата, отново е върнат на Българската православна църква и е постоянно действащ.
Отпътуваме за София и пристигане около 20:00 ч. на площад Александър Невски.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти
  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туриста.

Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
- 20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
- 7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
- 48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от 2 дни

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:
- От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от основната цена на пътуването на турист.
- От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от основната цена на пътуването на турист.
- От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от основната цена на пътуването на турист.

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

  • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Цената и е около 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация, съгласно условията на застрахователната компания. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
  • Aко клиента желае може да сключи мед. застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на по - висока застрахователна премия, както и доброволна застраховка за покриване на разходите за съдействие, включително репатриране на пътуващия в случай на злополука, болест или смърт, стоматологични услуги, загуба на багаж и други според изискванията и тарифите на съответната застрахователна компания.
  • Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.
  • Туроператотър си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.