Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

с. Златолист, Роженски манастир и Мелник

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус

Цени от 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-село Златолист-Мелник-София

Дати на отпътуване: 22.04; 02.06; 01.07; 29.07; 19.08; 23.09; 28.10; 25.11.18;

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски – София. Кратка почивка по пътя. Пътувайки по път, осеян с особено красива група пясъчни образувания пристигаме в село Златолист. Селото е известно с историята на Преподобна Стойна. През 1883 г. в село край град Серес била родена Стойна Димитрова. Останала сираче, Стойна загубила напълно зрението си на 7 годишна възраст, в следствие на едра шарка. Нейн вуйчо я води в България в началото на ХХ век. Минавайки през с. Златолист девойката пожелала да остане в черквата „Св. Георги”, тъй като той често посещавал сънищата й. Местният свещеник я наричал „преподобна” заради чудесата, които девойката вършела. Починала на 50 години, погребана в любимата си черква „Св. Георги”. Днес много хора посещават гроба й или преспиват в стаята й с надеждата да получат лек за страданията и болестите си, тъй като я смятат за светица. Отпътуване към Роженския м-р и Мелник . От село Рожен се тръгва по асфалтов път, нагоре пеша, около 800 м. до Роженския манастир, (когато се пътува с микробус, той се качва до паркинга при манастира). Разположен е в прелестна местност, както почти всички свети обители. Най-вероятно е построен през 1220 г. според документи от времето на деспот Алексий Слав. В днешния си вид е от 1732 г. Манастирът е прекрасен освен с местоположението си, предразполагащо към уединение и размисъл, също и със стенописите и дърворезбите по иконостасите изработени по традициите на прочутата Дебърска школа. От Роженския манастир се отправяме към най-малкия град в България-Мелник. Казват, че и Господ слизал есента в Мелник, ако му се препиело! Гъстата рубинена течност е прославила през последните 3-4 века Мелник в цяла Европа. Тежки кервани натоварени с бурета и мехове заминавали за странство. В замяна от там пристигали луксозни стоки за бита. Никак не е чудно, че в някои от богатите къщи освен резбовани тавани със слънца, оджаци и миндери, имало дори домашни театрални сцени. От онова време са известните и днес къщи като Кордопуловата (1758 г.), Ибрахимбеговата, Сандакчиевата, Паскалевата, Лабовата. Връщане в столицата към 20.30 ч.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да бъдат подготвени с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.