Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 355 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Пещера Венеца, Монтана, крепост Калето край Мездра - 07.05. | 18.06. | 02.07.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 3 вота)

Цена 38 лв.

Информация за програмата
Сподели

Пещера Венеца (Цветната пещера) - Крепост Калето край Мездра - крепост Монтанезиум - Монтана

Маршрут: София - Монтана - София

Дати на отпътуване: 07.05; 18.06; 02.07.22

Отпътуване в 7:30 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Посещение на изумително красивата цветна пещера "Венеца" отворена за посещения за туристи в края на 2015 г.

"Венеца" е една от най-уникалните и красиви пещери в България. Обявена е за природна забележителност, заради изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Цветните образуванията се обясняват от учените с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от разнообразния състав на глината и скалите.

Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут може да бъде разгледан за час и половина. Лесно достъпна, но има места с тесен и нисък проход.

Отпътуване за Монтана.

В града ще имаме възможността да посетим Лапидариума – уникална археологическа експозиция с епиграфски паметници от римската епоха. Разхождайки се ще можем да видим 56 паметника открити в Монтана. Надписите върху тях съдържат ценна информазия за миналото на града от периода ІІ-ІІІ в.сл.Хр. – за почитаните божества, за императори и управители, военни и цивилни лица.

Ще разгледаме консервираната крепост Монтанезиум, дала името на града. Посещение на историческия музей от списъка на 100 – те национални обекта.

Свободно време за обяд.

Спиране в крепостта "Калето" над гр. Мездра. Археологически комплекс „Калето“, съхраняващ 70-вековна история, се намира в югозападния край на Мездра върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър.

Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. Многобройните находки от разкопките на „Калето“ недвусмислено показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център.

Една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха е откритото през 2008 година „Светилище на тура“, което няма аналог в България.

Дивото говедо Тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си. На същото място, където се намирало светилището на тура, около 2500 години по-късно е създадена ранно-тракийската сакрална структура. Древните траки от племето „трибали“ населявали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя.

Историята на „Калето“ продължава през Античността, като на това място са съществували римско укрепление от средата на II век, езически култов център от III век и укрепено селище от IV-VI век.

Експозиционната зала ни пренася през вековете и ни представя живота на хората, населявали това място от древността до средновековието. В нея се намират археологически находки, уникални предмети и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминала по време на своето съществуване крепостта.

Комплексът разполага с информационен център, помещения за ателиета и магазин за сувенири. Изпълненият проект превърна уникалния археологически обект в атрактивна туристическа атракция,

Отпътуване за София. Пристигане след 20:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да обърнат внимание на температурата в пещерата и да бъдат подготвени с връхни дрехи и удобни обувки!

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти

- Цени на билети за пещера Венеца: 8 лв. за възрастни, 5 лв. за пенсионери, 4 лв. за ученици; Цени за групово посещение /с удостоверяващ списък/: съответно 6/ 4/ 3 лв. за възрастни/ пенсионери/ ученици.
Влизането в пещерата става на всеки кръгъл час. Всяка група се състои до около 15-20 души. При гръмотевици пещера „Венеца“ преустановява да работи до спирането им. Входът в пещерата се извършва със защитни каски (пластмасови), тъй като се преминава през тесни участъци.
- Регионален исторически музей: Входни билети в експозициите на РИМ – Монтана: Експозиционна зала, ул. „Граф Игнатиев“3, Михайлова къща и Лапидариум, Художествена галерия „Кирил Петров“:
За граждани - 1,00 лв.;За ученици, студенти редовно обучение и пенсионери – 0, 50 лв.;За деца до 7-годишна възраст, хора с увреждания - безплатно.
- Калето в Мездра : студенти и работещи – 3 лв.; ученици и пенсионери – 1.50 лв

  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.