Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Пещера Магурата, Белоградчишките скали - 11.06. | 05.08.23

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 8 вота)

Цена 45 лв.

Информация за програмата
Сподели

ПЕЩЕРА МАГУРАTA - БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

Маршрут: София-пещера Магурата-Белоградчишките скали-София

Дати на отпътуване: 11.06. | 05.08.23

Отпътуване от в 07.00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище - София.

Град Белоградчик се намира в северозападната част на България Селището е създадено от римляни, които са изградили днешната Белоградчишка крепост - използвана за охрана на стратегически пътища.

Крепостта се състои от 3 двора с обща площ 10 211 кв. м и отделно укрепление. Има две главни порти – Видинска порта и Нишка порта. На крепостните стени, които са с височина до 10 м са изградени амбразури за пушки. Крепостта е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта.

През XIV в., по времето на Видинското царство (1371 г. – 1422 г.) Белоградчик се превръща в административен и културен център. През 1396 г. районът на Белоградчик е превзет от османците.

Градът придобива световна известност с включването на Белоградчишките скали в гласуването за новите Седем чудеса на света.

Белоградчишките скали са природен феномен на повече от 200 млн. години. Милиони години природата е извайвала тези чудни форми. Те обхващат територия с дължина от 30 км и ширина от около 6-7 км. Червеният им цвят се дължи на железните съединения в скалите. Заради причудливите си форми скалите носят различни имена.

На 100 м от Белоградчишката крепост се намира Астрономическата обсерватория на Института по астрономия към БАН. Обсерваторията има три телескопа.

Свободно време за разходка и обяд

Пещерата “Магура” е една от най-красивите пещери в България, намираща се в подножието на Рабишката могила. Една от най-големите пещери в България - обща дължина на откритите досега галерии е около 2500 м. Образуването на Магурата е започнало преди около 15 милиона години.

Първите следи от човешко присъствие в Магурата датират от 8 хиляди години пр. Хр. Хората са я населявали до раннобронзовата епоха. В така наречената Триумфална зала са запазени забити в земята дървени колове на 25 сантиметра един от друг. Те са били преплетени с пръти и измазани с глина, примесена със слама. Във всяко жилище е имало пещ, използвана не само за приготвяне на храна, но и за изпичане на керамични съдове.

Защитена от ЮНЕСКО като природна забележителност, пещерата наподобява подземна катедрала и е една от най-ярките туристически атракции в Източна Европа.
Онова, което я прави наистина уникална, са изключително добре запазените древни рисунки, които нямат аналог не само в България. Подобни на тях са открити единствено във Франция, Италия и на Иберийския полуостров.

В култовите сцени жените са нарисувани с по-голям ръст от мъжете, защото това е било времето на матриархата. Различните композиции отразяват всекидневието на тогавашните хора, както и примитивните им представи за устройството на света. В Слънчевата зала с голяма точност е изрисуван /според някои учени/ годишен календар от късния енеолит с добавки през раннобронзовата епоха. Календарният запис съдържа обозначения общо за 366 денонощия (което отговаря на една година по Грегорианския календар).

В разклонение на пещерата се произвежда пенливо вино поради идеалните за това условия – много близки до тези в областта Шампания, Франция.

Недалеч от Магурата се намира Рабишкото езеро – най-голямото вътрешно текстонско езеро в България. Площта му е 3250 дка. След проучвания е установено, че езерото е безотточно. Според една легенда тук живеело чудовище, което пожелало да му бъде принесено в жертва красиво местно момиче

Отпътуване за София. Пристигане на пл. Ал. Невски и ул. Оборище след 21.00 ч.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да обърнат внимание на температурата в пещерата и да бъдат подготвени с връхни дрехи и удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.