Преференциална оферта

Почивка 30.08. в х-л Souita К. Паралия, Гърция - 7 нощ, зак. с автобус - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Сандански и парк - музей Самуилова крепост - 17.09. | 05.11.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 5 вота)

Цена 45 лв.

Информация за програмата
Сподели

САНДАНСКИ И САМУИЛОВАТА КРЕПОСТ

Маршрут: София - Сандански - София

Дати на отпътуване: 17.09; 05.11.22

Отпътуване в 7.30 ч. от пл. Ал. Невски и ул. Оборище - София. Кратка почивка по пътя.

Посещение на Самуиловата крепост, която се издига на десния бряг на р. Струмешница, на 16 км западно от гр. Петрич. Крепостта коренно се различава от останалите 6000 укрепления по българските земи. Представлява сложно инженерно укрепително съоръжение, съставено от множество разнородни елементи – нисък зид от камък, дърво и пръст. Липсват жилища , има само землянки. В края на Х и началото на ХІ в. сл.Хр., по времето, когато българската държава начело с цар Самуил (управлявал от 997 г. до 1014 г.) води война с Византия, на това място е изградена Ключката отбранителна система. Част от тази система е и т.н. Самуиловата крепост, която заема стратегическо място и вероятно е използвана като команден пункт от цар Самуил.

Византийският хронист Йоан Скилица е единственият, който описва историята, за пленените 14 хиляди български войници, които били ослепени, а на всеки 100 оставено по едно око, за да води другарите си по обратния път към дома. Според една легенда цар Самуил не издържал на гледката на хилядите ослепени свои войници и починал. Според някои от българските историци, бройката на пленените войници е силно завишена за да се изтъкне мощта на византийската армия. Има много несъответствия. Каква е историческата истина? Ще разберете от екскурзоводската беседа.

Националният парк-музей „Самуилова крепост” включва археологическия обект „Самуилова крепост” с консервирани 13 малки землянки и т.нар. „Голяма землянка”, както и руините на наблюдателната кула на Самуиловата крепост. Над руината е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и експозиционна зала.

Националният парк-музей е включен в Стоте национални туристически обекта. Днес той е една от най-посещаваните забележителности в Югозападна България.

Отпътуване за гр. Сандански – най-топлият град на България; градът с минералните води, мястото, където се диша свободно (в буквалния смисъл на думата). Под съвременния град лежат останките на античен град, възникнал тук около минералните извори, през 2 век пр.н.е. Градът е бил населяван през втората половина на I хил.пр.н.е. и в римска епоха от тракийското племе – меди. Епископската базилика, Базиликата на епископ Йоан, Ранно християнски комплекс и Античната сграда, са истинско свидетелство за античността. Ранно християнския комплекс е впечатляващ архитектурно-строителен паметник на културата, от национално значение, с изящната си базилика и антична улица от 5-6 век, експонирани на открито. ( музеят е включен в Стоте национални туристически обекта). Разглеждане на забележителностите на града.

Отпътуване за София. Пристигане около 20.00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
 • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

 • Входните такси на посещаваните обекти:
 • - Национален парк-музей „Самуилова крепост“ - 2 лв за възрастни, 1 лв за учащи и пенсионери),
  - Археологически музей в Сандански - 3 лв за възрастни.
  - Базиликата на епископ Йоан - 3 лв. за възрастни

 • Медицинска застраховка
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

 • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
 • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.