Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 355 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Троян, Троянски манастир, кр.Состра,с.Черни Осъм, Орешака - 12.06. | 22.09.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

Троян, Троянски манастир, кр. Состра, с. Черни Осъм ,Орешака

Маршрут: София - Троян - Орешак - Троянски манастир - крепост Состра - с. Черни Осъм - София

Дати на отпътуване: 12.06; 22.09.22. - ПРАЗНИК НА СЛИВАТА И ЗАНАЯТИТЕ

Отпътуване от София в 7:30 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище - София.

По пътя разглеждане на останките на крепоста Состра.

Древната римска крепост Состра се намира в землището на село Ломец.

Крепостта е разположена почти по средата на важния античен път Виа Траяна. В древността този път е бил една от основните римски военни пътни артерии, свързващи провинция Долна Мизия през Хемус с Тракия и стигащ до Филипополис (днешен Пловдив).

Состра е бил малък римски град, основан в средата на II век и съществувал малко повече от 300 години. Тук е била разположена пехотна част с до хиляда войници. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр.

Состра прекратява съществуването си в края на V век с разрушаването ѝ от хуните. Чак през XIX век на това място е построен малък пътен хан, наречен „Ломешки ханчета“. Проучването и възстановяването на Состра е извършено в периода 2002- 2011 г. от Националния исторически музей.

Посещение на Троянски манастир.

Троянският манастир "Успение Богородично" е не само най-големият старопланински манастир, но и трето по големина духовно средище в България (след Бачковския и Рилския манастири).

Още през 1830 г. той е обявен за ставропигиален т.е. за подчинен пряко на Патриаршията, а не на местния владика, като запазва статута си и до днес.

Манастирският комплекс е разположен на живописния бряг на река Черни Осъм до с. Орешак. Манастирската летопис на Троянската света обител свидетелства, че е построен през 1600 г. През 1835 година се издига нов храм в манастира – църквата “Успение Пресветая Богородици”.

Троянският манастир е бил огнище на българска просвета и книжнина. Тук през 1765 г. е открито първото монашеско училище, а през 1869 г. то прераства в светско, в което са се учили децата от близките села.

През 1871 г. Васил Левски основава в манастира първия в страната монашески революционен комитет.

Стенописната украса на манастирската църква е дело на известния възрожденски художник Захари Зограф. Със своята архитектура, дърворезби и художествена украса (икони, стенописи) манастирът оказва влияние върху развитието на занаятите в Троян и Троянско – грънчарство, дърворезба.

Троянският манастир, освен като религиозно-просветно и бунтовно огнище, е известен и с развито си земеделие, животновъдство и особено овощарство и по-специално сливовата култура.

Братята монаси произвеждали сливова ракия със завидно качество. През 1894 г. те участват с ракия – собствено производство, в Анверската изложба (Белгия) и са отличени с бронзов медал и диплом.

Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица. Вписан в Списъка на 100 -те национални туристически обекта в България)

Посещение на Природонаучен музей в село ЧерниОсъм.

Основан през 1956 г. в него са представени растителни и животински видове характерни за Средна Стара планина. Тогава местният учител по биология Илия Илиев заедно ученици си започва да събира животински и растителни видове. За нуждите на часовете по биология са препарирани животни, които се срещат в Стара планина.

Постепенно колекцията, подредена в коридорите на училището, се разраства и през пролетта на 1976 г. е преместена в нова сграда, която от 1 януари 1977 г.. става филиал на Историческия музей в Ловеч, като самостоятелен музей се оформя през 1992 г

От 2000 г. в музея се помещава Информационен център на Национален парк „Централен Балкан“. В него се представя същността на парка и видовото разнообразие на неговата територия. През 2003 г. в двора на музея е изградена „Зелена класна стая“. В нея са представени меча бърлога, вълчо леговище, алпинеум с планински цветя и кръговратът на веществата в природата. Историческият музей е част от 100 – те национални туристически обекта на България.

Посещение на гр. Троян.

По желание можете да посетите уникалния за страната Музейнанароднитехудожествени занаятии приложнитеизкуствас експозиции от керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани, включенвСписъкана 100 -тенационалнитуристическиобектавБългария)

Град Троян се намира в Централна Стара планина, разположен на брега на река Черни Осъм. Името си Троян носи от названието на стария римски път Виа Траяна. По римския път са открити останки от повече от 20 крепости.

През първата половина на ХІХ в. в Троян силно се развиват занаятите – абаджийство, ковачество, кожухарство. Силен разцвет преживява грънчарството, а градът се прочува с Троянскатакерамичнашкола.

На 7 км от Троян се намира НационалнотоизложениенахудожественитезанаятииизкустватавселоОрешак. В 9 експозиционни зали са показани уникални предмети, изработени от български майстори от всички етнографски области в България.

Свободно време. Отпътуване за София.

Отпътуване за София. Пристигане в София около 20.00 ч. на площад Александър Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти: Националното изложение на художествените занаяти в село Орешак (4 лв за възрастни, 2 лв за учащи и пенсионери), за музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян (5 лв за възрастни, 2 лв за учащи и пенсионери), за Конака в Троян (2 лв за възрастни, 1 лв за учащи и пенсионери)
  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Забележка: Препоръчваме удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.