Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

пещера Съева дупка, Тетевен - 09.07. | 16.09.23

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 7 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

ПЕЩЕРА СЪЕВА ДУПКА - ТЕТЕВЕН

Маршрут: София - пещера Съева дупка - Тетевен - София

Дати на отпътуване: 09.07. | 16.09.23

Отпътуване в 8.00 ч. от пл. Ал.Невски и ул. Оборище - София. Кратка почивка по пътя.

След кратка почивка по пътя, посещение на пещера Съева дупка – една от най-красивите в България.

Пещерата е на 520 м. надморска височина, 205 м. дължина. Заедно с Ягодинската пещера е считана за една от най-красивите пещери на България. Най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра. Средната температура в пещерата е 7-11°C, влажността — между 90 и 98%. 70 метра под земята в нея тече река. Смята се, че е на около 3 млн. години. Уникална е и със своите цветове — зелено, кафяво и бяло. Срещат се сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити.

При преустройството на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датирани от времето на римския император Антоний. Обявена е за природна забележителност през 1962 г. и е включена в 100-те национални туристически обекта. Според легендата името й идва от Сею и Съю, двама братя-близнаци, укриващи се в пещерата по време на османското робство. Поради добрата акустика в една от залите се провеждат концерти.

Престой в гр. Тетевен. Свободно време за обяд.

Град Тетевен обединява в себе си красотата на заобикалящата го природа с извисяващите се хълмове и прохладния бриз на река Вит, както и духът на отминалите векове, витаещ в множеството културни паметници, старобългарска архитектура и непокътнати от времето обичаи и нрави.

Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в града, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Името на града идва от старобългарската дума „тетива” (тетивата на лъка), защото погледнато отвисоко, Тетевен е опънат като тетива от двете страни на реката.

Посещение на историческия музей, включен в 100-те национални туристически обекта.

Църквата „Всех Светих” – една от най-големите възрожденски църкви, за която се казва, че в двора й е погребан Георги Бенковски. Построена е в периода между 1834-1846 година. Постройката е от времето на турското робство. Посетителите на града могат да видят прекрасната дърворезба, иконостасът и големите й камбани. От църквата се разкрива невероятна гледка към града.

Манастирът „Св. Илия”, е основан по предание в 11 в. Според друго предание цар Иван Шишман дарил на манастира дървен кръст със сребърна обковка, на която били изобразени евангелски сцени. Днес манастирът е действащ без монаси.

На 14.10.2017 г. в Тетевен беше открита частната експозиция „Хаджиивановата къща“. В нея са изложени вещи, документи и предмети, свързани с двата известни тетевенски възрожденски рода - на Хаджи Иван /свързан с национално-освободителното движение и основавания от Левски революционен комитет в Тетевен, знатен търговец, защитник на бедните и човеколюбец/ и на Михал Койчев /свързан с културното и икономическо развитие на град Тетевен, виден интелектуалец, основател на днешния Градски исторически музей /. Хаджиивановата къще е свидетел на много събития от богатата история на Тетевен.

Отпътуване за София. Пристигане след 19.30 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.