Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 210 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Теснолинейка Велинград, Банско - 24.03. | 23.06. | 28.07. | 23.09. | 20.10.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 14 вота)

Цена 49 лв.

Информация за програмата
Сподели

РОДОПСКАТА ТЕСНОЛИНЕЙКА ВЕЛИНГРАД – БАНСКО

Алпийската железница на Балканите

1 ден автобус – теснолинейка – автобус

Маршрут: София - Велинград - Банско - София

Дати на отпътуване: 24.03. | 23.06. | 28.07. | 23.09. | 20.10.24

Тръгване в 7.00 ч. от пл. Ал. Невски за Велинград. Кратка почивка.

Качване на влакчето от ж.п. гарата. Пътуването до гара Банско е около три часа.

Теснолинейката по линията Септември - Добринище е единствената действаща теснолинейка в България.

Малкото влакче осигурява петчасова незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин и Родопите, преминава през курортите Банско, Разлог, Велинград и е изключително живописна туристическа атракция. Пътят на теснолинейката минава през неописуемо красиви планински местности, през множество живописни кътчета - повече от 40 тунела, през т.нар. "осморка", където линята се извива по специфичен начин. По тази линия се намира и гарата разположена най-високо на Балканския полуостров - гара Аврамово (1267 м н.в.) Влакчето се движи доста бавно, но е забавно! Уникално пътешествие, което сякаш те връща в миналото.

Слизане на гара Банско, където автобуса чака групата. Свободно време за обяд.

Разходка в Банско – къща-музей Неофит Рилски, къща-музей Н.Й. Вапцаров, уникалната църква „Св. Троица“ 1835г.

Църквата „Света Троица” се намира в центъра на Банско и е един от символите на курортния град. Освен че е една от най-посещаваните забележителности в града, църквата е една от най-големите в България. До построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София, „Света Троица” е била най-голямата църква в страната.

Храмовият комплекс обединява църквата, камбанарията и оградния зид и е обявен за архитектурно-строителен паметник.

Църквата представлява трикорабна базилика и е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман. На главния й вход, в близост един до друг могат да се видят християнски кръст и турски полумесец – символ на търпимостта между двете религии.

Банско като селище съществува още от ІХ-Х в. През 1576 г. е споменато за пръв път в османски документ. В старата част на града има 150 паметника на културата.

В града ще имаме възможност да посетим църквата и музей Н. Вапцаров. Двете забележителности са от списъка на Стоте национални туристически обекта

Отпътуване за София към 16.00ч. Пристигане около 20:30 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.