Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 210 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Пещера Проходна, Геопарк Златна панега - 28.04. | 09.06. | 21.07. | 18.08. | 15.09.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 13 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

ПЕЩЕРАТА ПРОХОДНА - ГЕОПАРК ЗЛАТНА ПАНЕГА

Дати на отпътуване: 28.04. | 09.06. | 21.07. | 18.08. | 15.09.24

Отпътуване в 8.00 часа от София от пл. Ал. Невски. Разходка по лека екопътека в Геопарк „Златна Панега". Този приказен свят от скални арки, каменни грамади и млечно-сини речни води е достъпен благодарение на изградената преди 10 – на години екопътека. Маршрутът се движи по течението на река Златна Панега. За целта са изградени дървени мостчета, прикрепени към скалите платформи, по които сякаш се плъзгаш ниско над водата, както и сенчести беседки за почивка.

Еко пътеката започва в края на град Луковит в посока София. Има обособен голям паркинг, а от него началото на пътеката се разделя в два маршрута, които се събират след около 4-5 минути. Първия маршрут е малко по-стръмен и приключенски, кръстен закачливо “За младите и смелите”, а вторият е равен и приятен за разходка и носи името “За бабите и внуците”. Двата маршрута се събират до беседка, в дясно от която, на стотина метра се намира мястото, от което можете да наемете каяк или водно колело за разходка по реката. Разходката е за около 1.5 ч. в двете посоки.

Свободно време за обяд в гр. Луковит. Отпътуване за Проходна. Пещерата Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България.

Представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м). Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Господ”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми. Един от тях е “Време разделно” (1987 г.).

От големия вход се провеждат бънджи скокове. Проходна е и популярен обект за катерачи. До Проходна може да се достигне и от Националния пещерен дом “Петър Трантеев”. Пътечка, започваща от дома, води до големия вход на пещерата. Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера Проходна. Пещерният дом и пещера Проходна са част от 100-те национални туристически обекта. Пещерата е достъпна за туристи през цялата година. Не е необходим водач. Желателно е да се внимава през студени зимни дни заради образуващите се по тавана и около окната големи ледени висулки и опасност от подхлъзване.

Посещение на приказният свят на Златния парк и каменните къщи край Луковит. „Златния парк” е разположен край бреговете на река Златна Панега и съчетава природната красота със сътвореното от човешките ръце и сърце. Паркът е отворен за всеки, желаещ да се докосне до неговата магия. Няма входна такса. Погледът ти веднага е привлечен от 4-етажна къща, в която се влиза по мост, заобиколен от огромни каменни цветя. От прозорците й се разкрива невероятно красива гледка към езеро, в средата на което плува малка къщичка. И всичко е обгърнато от зелени гори. Има пейки, на които да поседнеш и да се любуваш на сътвореното от природата и от човека. Още на входа се вижда атрактивна бариера. На нея ни посрещат стихове – първите им букви изписват името на парка „Златен парк“. По алеята, вляво има малко изкуствено езерце в което се развъждат патици – в средата му плува миниатюрна къщичка. Златният парк е едно приказно място, което един човек с голямо сърце създава. Това е прекрасно място за малките, а и за големите, но непораснали деца.

Пристигане след 18.00 ч. на пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Забележка:

  • Пешеходната разходка е достъпна за всяка възраст. Удобните обувки са задължителни.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.