Преференциална оферта

Почивка 30.08. в х-л Souita К. Паралия, Гърция - 7 нощ, зак. с автобус - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Гробница Жаба могила, Стрелча и Панагюрище - 23.07. | 22.09. | 29.10.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

Тракийска гробница Жаба могила, Стрелча и Панагюрище

Маршрут: София - Панагюрище - Стрелча - София

Дати на отпътуване: 23.07; 22.09; 29.10.22

Отпътуване в 8:00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище - София.

Посещение на град Панагюрище, разположен в живописна котловина на Същинска Средна гора.

Районът на града е населяван от дълбока древност. Ненадминат паметник на тракийската епоха е прочутото Панагюрско златно съкровище. То е открито в местността Мерул край Панагюрище на 08.12.1949 г.

Съкровището, изработено от злато, е култов сервиз, състоящ се от фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Днес оригиналът може да се види в Националния исторически музей, а неговото копие се намира в музея на града.

Панагюрският край е един от центровете на Българското възраждане (XVIII – XIX в.) и на борбите за национално освобождение от османското владичество. По време на Априлското въстание срещу османската власт през 1876 г. градът е център на ІV революционен окръг. Тук населението се вдига най-масово и организирано на борба. В борбите за национално освобождение и обединение панагюрци дават над 1100 жертви.

В памет на героите от Април 1876 г. е издигнат Мемориален комплекс „Априлци”, намиращ се на историческия хълм Маньово бърдо в центъра на града. В периода 1856 – 1860 г. е издигната и катедралната църква „Свети Георги”.

Задължителна спирка при опознаването на историята на Панагюрище е Историческият музей. Централната сграда на музея включва археологическа зала, в която са изложени оригинални находки, открити при разкопки в района на града.

Централната експозиция на музея е посветена на участието на Панагюрище в Априлското въстание. Друга експозиция е посветена на освобождението на Панагюрище от османска власт и участието на панагюрци в Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.

Специална зала е отделена на Панагюрското златно съкровище.

Историческият музей в града има няколко филиала. Сред тях е Духовниковата къща, строена през 1790 г., в която през 1871 г. българският революционер Васил Левски заклева членовете на местния революционен комитет.

Друг обект към музея е Дудековата къща, в която е представена етнографска експозиция, показваща възрожденския градски бит на панагюрци от втората половина на XIX век.

Експозицията, разположена в Джуновата къща, проследява възникването и развитието на възрожденската Панагюрска златарска школа и ползваните техники на изработка.

В красивата синя Хаджидимитрова къща е показа колекция от художествени произведения, дърворезба, медникарски изделия, керамика и накити.

Интересни за посетителите са още Тутевата, Лековата и Дриновата къща.

Специално място в сърцата на местните хора заема родната къща на Райна Попгеоргиева, известна като Райна Княгиня. През 1876 г. местният революционен комитет възлага на Райна да избродира знамето на панагюрските бунтовници. Днес къщата е превърната в музей, ( включена в списъка на 100 – те национални туристически обекта в България) .

Заминаване за Стрелча. Свободно време за обяд.

Различни епохи са оставили своя отпечатък върху облика на Стрелча през нейната многовековна история.

На територията на общината има запазени следи от присъствието на праисторически хора, траки, византийци, римляни и българи. Първите запазени следи са от стъпките на траките. Бесите идват и се установяват трайно в региона. За няколкото века, в които са господствали над земите край Стрелча, те са оставили след себе си над 300 могили в чест на знатните си мъртъвци.

От тази епоха датира един от най-внушителните исторически паметници на територията на Стрелча – уникалният тракийски култов комплекс – Хероон (свещено място), състоящ се от две помещения – гробница мавзолей и светилище храм.

Гробницата мавзолей е разкрита през 1976 г. Датира от V – ІV век преди Хр. Имала е два етапа на използване. През първия етап е била гробница мавзолей на знатен тракиец и е била отворена за посещение и поклонение. Състои се от две камери – правоъгълна, кръгла и тясно преддверие между тях.

При втория етап от използването на гробницата е извършено погребение на знатен тракиец, може би вожд или владетел, заедно с неговата колесница четириколка.
След извършеното погребение входът на гробницата е затворен чрез голямо каменно струпване. Пред фасадата на гробницата стои колесницата с впрегнатите в нея два коня, както и този на водача на погребалното шествие.

При разчистване на каменното струпване са открити останките на колесницата четириколка. Конете са били убити на място и скелетите им са разположени с краката един към друг в пълна симетрия.

Гробницата е една от най-големите тракийски могили в България. Висока е над 20 м, а диаметърът и е 80-90 м. Установено е, че на върха е съществувала неголяма сграда, вероятно светилище. За наличието и се съди по откритите фрагменти от фигури на овни.

В северозападния край на насипа е открита и каменна плоча със силно изтрито изображение на лъв. Могилата е била оградена с широк 30 м и дълбок 3 – 4 м ров, запълнен с вода, който е възпрепятствал достъпа до свещеното място.

Запазеният и до днес ров е бил обитаван от жаби, чието квакане е дало името Жаба могила.

Днес голяма част от експонатите, намерени при разкопките на Жаба могила, се съхраняват в Историческия музей в Стрелча

Най-голямото богатство на Стрелча е минералната вода, гореща до 38– 40°C), слабо минерализирана и с ниска твърдост. Тя лекува опорно-двигателния апарат, нервната система, сърдечносъдови заболявания, проблеми на дихателните пътища, гинекологични заболявания.

Приложението на такива лечения е осигурено в балнеосанаториума, който предлага и медицинска консултация. Днес на мястото на старата има нова съвсем модерна баня и нов закрит плувен басейн с размери 10 на 18 m.

В Стрелча се отглежда маслодайна роза. Когато карловци и казанлъчани закъсат за хубав цвят, тръгват да пазаруват в Стрелча. Тук хиляда семейства обработват 6000 декара с рози. Те са важна част от местната икономика. За производството на един килограм гюл са необходими 3,5 тона цвят.

Всяка година в Стрелча се получава 1,5 тона розово масло с най-високо качество, което престижните парфюмерийни компании от Париж до Ню Йорк чакат с нетърпение. Вече няколко години розово масло се изнася и за Япония.

В последните години празникът на розата привлича в Стрелча много гости от цялата страна и чужбина. Така че тя вече не е само селскостопански, но и туристически продукт. В тази ден полето, къщите и хората започват дори да ухаят на рози, знак, че лятото идва и Стрелча е готова да посрещне гостите си.

Разглеждане на историческия музей и тракийската гробница „Жаба могила“.

Паркът на миниатюрите в Стрелча е тематичен екопарк, който представя част от културно-историческото наследствона България. Разхождайки се сред озеленени алеи, посетителите имат възможността да разгледат миниатюри на Боянската църква, Жаба могила, Мадарският конник, Дяволски мост, Църква "Св. Богородица Петричка" Асенова крепост, Шипка.

Централният площад на Стрелча е реновиран и с изцяло нов облик. Под него се намира паметникът на Хан Аспарух.

Пристигане в София след 19.00ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище в София.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти: музея в Стрелча (2 лв), за музейните обекти в Панагюрище (комбиниран билет за трезор "Панагюрско златно съкровище", археологическа експозиция, Дудекова къща, макет на панагюрска занаятчийска чаршия, експозиция "Априлско въстание" - 6 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери; входна такса за Тутева и Лекова къща - 2 лв за възрастни, 1 лв за учащи и пенсионери)
  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.