Преференциална оферта

Почивка 30.08. в х-л Souita К. Паралия, Гърция - 7 нощ, зак. с автобус - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Църква "Св.Богородица" в Пазарджик, Червена църква и Перущица - 24.09. | 12.11.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 7 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

Църквата "Св.Богородица" в Пазарджик, Червената църква и Перущица

Маршрут: София-Пазарджик-Перущица-София

Дати на отпътуване: 05.03; 24.09; 12.11.22

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Пристигане в Пазарджик. Благоприятното разположение на града го превръща в един от ценровете на античната култура. В района са открити много селища и селищни могили от новокаменната, каменно-медната и бронзовата епоха. Градът е основан в началото на ХV в. от татари и турци, преселили се в него, от което произлиза името му до 1934 г. – Татар Пазарджик. В града могат да бъдат посетени Регионален истоически музей, както и църквата „Св. Богородица” (включена в списъка на 100-те национални туристически обекта) изградена в периода 1836-1837 г. Храмът е шедьовър на българската строителна школа. Дърворезбеният иконостас е удивителен – един от най-добрите образци на възрожденското изкуство на Балканите и е под егидата на ЮНЕСКО. Изработен е от майстори на Дебърската художествена школа, начело с Макрия Негриев Фръчковски, чийто гроб е пред олтара на храма. Стенописите са направени от представители на Самоковската школа, а има икони дори от Станислав Доспевски. В църквата има и чудотворна икона, за която се твърди, че лекува.

Свободно време за обяд.

Отправяме се към Перущица. Градът съществува още от тракийско време. През Средновековието са били изградени две крепости – Градището и Момино кале. През Възраждането града се превръща в оживен книжовно-просветен център.

Посещение на Историческата църква „Св. Архангел Михаил“ строена от 1847 до 1849 год. Църквата е била последна крепост и убежище на въстаналитепрез април 1876 година срещу османското господство, жители на Перущица. Мнозина от нейните защитници предпочитат сами да сложат край на живота си, отколкото да попаднат живи в ръцете на озверелите нередовни турски войски. Героизмът на перущенци е увековечен от патриарха на българската литература Иван Вазов в одата „Кочо” от цикъла „Епопея на забравените”. Разглеждане на Историческия музей и Дановото училище. (печат от 100-те нац.обекта)

Ще посетим Червената църква, която е уникален архитектурен паметник. Датирана към VІ в., днес са запазени само отделни стени. Считана е за една от най-представителните в архитектурно отношение раннохристиянски църкви. Името й идва от цвета, получен от спойката на тухлите с червен хоросан. Храмът е бил богато украсен, а подът му покрит с мозайка. До определена височина стените са били облицовани с плочки, а над тях покрити със стенописи. Църквата е паметник на културата с национално значение.

Отпътуване за София. Пристигане около 20:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус / автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не включва:

  • Входните такси на посещаваните обекти: Червената църква (4 лв за възрастни, 2 лв за учащи и пенсионери), историческия музей в Перущица (4 лв за възрастни, 2 лв за учащи и пенсионери); Регионален исторически музей в Пазарджик (3 лв. за възрастни, 1 лв.за пенсионери и учащи)
  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.