Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 210 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Уникалните чипровски килими (ЮНЕСКО) - 10.03. | 27.04. | 18.08.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 10 вота)

Цена 39 лв.

Информация за програмата
Сподели

ЛОПУШАНСКИ МАНАСТИР - ЧИПРОВСКИ МАНАСТИР - ЧИПРОВЦИ

Маршрут: София - Лопушански манастир - Чипровци - Чипровски манастир - София

Дати на отпътуване: 10.03. | 27.04. (Фестивал на чипровския килим) | 18.08.24

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски - София.

След кратка почивка по пътя се посещава Лопушанския манастир „Св.Йоан Предтеча”. Неизвестна е датата на основаване, но се знае, че е възстановен през 1850 г. от архимандрит Дионисий. През 1989 г. Лопушанският манастир е реконструиран, тъй като северното крило било застрашено от срутване и се издига нова жилищна сграда с два красиви резбовани чардака.

Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е посветен на св. Йоан Предтеча. Той съхранява един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Иконите са дело на братята Николай и Станислав Доспевски.

Манастирската църква представлява умалено копие на тази от Рилския манастир. Иконостасът е дело на Стойчо Фъндъков. По време на Възраждането в двора на манастира е имало действащо килийно училище, а построената тогава белокаменна чешма с три чучура и днес утолява жаждата на посетителите. Манастирът е бил често посещаван от народния поет Иван Вазов. В него бе открита икона на св.Богородица, по съновидение на жена от София, която никога не е била в Лопушанския манастир. Иконата е престояла зазидана повече от 150 години и е изложена в църквата за поклонение.

През 2014 г. в двора на манастира отвори врати нова зимна църква с мраморен олтар. Тя е посветена на двама светци – Св.Панталеймон и Св.Параскева. Олтарът и иконостасът са изработени в гр.Карера в Северна Италия, чийто майстори се славят с особени умения в изработката на мраморни олтари. Църквата е построена на два етажа по подобие на Боянската църква и на църквата край Асеновата крепост. Тя е в стил на храмовете градени по времето на Първото българско царство.

След този паметник на културата се разглежда Чипровци. Градчето е на 120 км. от София, разположено в живописните гънки на Язова и Чипровска планина. Възникнало като поселение още в тракийско време , през Средновековието това е било оживено рударско селище. През Възраждането Чипровци придобива слава чрез златарската школа, книжовната школа, чипровските чаши и известните на цял свят чипровски килими – обект на България за нематериално културно наследство към ЮНЕСКО.

Майсторките на килимите казват, че те имат не само естетическа сила, но и магическа. Те смятат, че който има чипровски килим в дома си, е застрахован от зло. В такива домове царуват обичта и добротата.

В града се посещава Историческия музей, останките от католическата катедрала „Санта Мария” и историческата църква свидетел на Чипровското въстание от 1688 г. Музеят разполага с богата сбирка от чипровски килими, църковна живопис, произведения на Чипровска златарска школа, археологически находки и писмени извори, свързани с дейността на католиците и Чипровското въстание от 1688 г. (обект от 100-те нац. тур. обекта).

Свободно време за обяд.

Последна спирка по маршрута е Чипровския манастир “Св.Иван Рилски”, възникнал около Х век. С нелека съдба манастирът е опожаряван и възстановяван шест пъти. В манастирският двор е църквата „Св. Йоан Рилски”, камбанарията, както и костницата, изградена след Освобождението за да пази костите на загиналите в Чипровското въстание и националноосвободителните борби.

Отпътуване за София. Пристигане около 20:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.