Преференциална оферта

Почивка 30.08. в х-л Souita К. Паралия, Гърция - 7 нощ, зак. с автобус - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Старият Пловдив - История и романтика - 22.09. | 26.11.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 6 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

Старият Пловдив най-старият жив град на Европа - съществува без прекъсване от VI хилядолетие пр.н.е.

Маршрут: София - Пловдив - София

Дати на отпътуване: 22.09; 26.11.22 – Дефиле на младото вино;

Отпътуване в 7:30 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище – София. Пристигане в Пловдив. На това място през ХІІ в.пр.Хр. тракийското племе беси съзава светилище, а около него се оформа един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. Тракийците му дават името Евмолпия. Около средата на ІV в. Филип Македонски превзема Тракия и кръщава града на себе си – Филипопол. Римляните пък му дават името Тримоциум, което означава град на трите хълма. С идването на славяните града отново е със сменено име – Пълдин или Плоудин. От там всъщност идва днешното Пловдив.

Вечността на града се усеща най-добре в Стария град. По старите калдъръмени улички за се извисили старите възрожденски къщи, всяка от които днес е музей пазещ историята и съкровищата на този изумителен град. Пловдивските къщи са строени по уникална техника наречена гевгирен - дървена конструкция с пълнеж от непечени тухли. Ще имаме възможност да разгледаме възрожденските пловдивски къщи и уникалните им експозиции. Ще посетим и православния храм „Св. Св. Константин и Елена” на мястото на който е имало раннохристиянско светилище. След вълшебната ни разходка в стария град ще имаме време да се върнем още назад във времето като посетим Античния театър. В пленителния град се пази най-ярко спомена за далечната 1885 г. Точно в този град на 06.09 Княз Александър І Батенберг обявява съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На 20.09.2013 г. в Нощта на музеите се състоя откриването на най-новия пловдивски обект – Базилика от V в. наречена Малката базилика. Църквата се намирала в източната част на града, близо до крепостната стена. Обекта е представен по уникален начин. Запазена е голяма част от мозайката, която е покривала пода на храма. За да могат посетителите да я видят над нея е изграден стълен под. В базиликата посетителите могат да видят специално място за кръщенета, оформено като кръст. Било е направено така, че да могат да се кръщават както бебета, така и порастналите, припознали християнството като своя религия.
През 1956 г. Пловдив е обявен за архитектурно-исторически резерват, а златния европейски медал за опазване на паметниците от миналото получава през 1979 г.

Отпътуване за София. Пристигане около 20:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Печати от Списъка на 100 – те национални обекта: Етнографския музей, Римски стадион, малка Раннохристиянска базилика

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да са с удобни обувки!

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
 • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

 • Входните такси на посещаваните обекти:
 • - КОМБИНИРАН БИЛЕТ за посещение на Малката раннохристиянска базилика на Филипопол и Епископската базилика на Филипопол:
  - За възрастни, Малката раннохристиянска базилика на Филипопол и Епископската базилика на Филипопол - 15.00 лв.
  - За възрастни, Малката раннохристиянска базилика на Филипопол и Епископската базилика на Филипопол, при групa над 10 души - 14.00 лв.
  - За учащи, Малката раннохристиянска базилика на Филипопол и Епископската базилика на Филипопол - 6.00 лв.
  - За учащи, Малката раннохристиянска базилика на Филипопол и Епископската базилика на Филипопол, при групa над 10 души - 5.00 лв.

 • Медицинска застраховка
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

 • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
 • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.