Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 355 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Пещера Леденика, Враца, Рогозенското съкровище 01.05. | 05.06. | 16.07. | 13.08.22

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 5 вота)

Цена 29 лв.

Информация за програмата
Сподели

Пещера Леденика, Враца, Рогозенското съкровище

Маршрут: София - пещера Леденика - София

Дати на отпътуване: 01.05; 05.06; 16.07; 13.08.22

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски и ул. Оборище – София. Кратка почивка по пътя.

Посещение на пещера Леденика (в списъка на 100-те национални туристически обекта).

Пещерата се намира в северозападния дял на Врачанската планина, на 830 м надморска височина Има 10 зали, разположени на 300 м. дължина. Температурата варира от -7°С до 15°С. Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. В пещерата има малко, немного дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.

Туристическата обиколка на пещерата трае час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните галерии.

Град Враца е разположен в подножието на Врачанския балкан. Историята на града започва още 6000 години пр.хр. По-късно в този район са се заселили Трибалите - тракийско племе. Град Враца е бил част от римската империя близо 400 години. През Възраждането градът бележи голям възход, превръща се голям занаятчийски център. Интересни забележителности в града са: Комплекс Вестителят, Историческият музей, Етнографско-възрожденски комплекс "Софроний Врачански", Кула на Мешчиите.

В Регионален Историческии музей (включен в списъка на 100-те национални туристически обекта) се намират уникални експонати.

Най-забележителните от тях са:

 • раннонеолитен гроб от с. Оходен. Край село Оходен е открит най-старият храм на Слънцето на възраст около 8 хилядолетия. Свещеният комплекс се е намирал в центъра на праисторическо селище, а в некропола към него са открити древни човешки скелети на около 8 хил. год. Според археолозите светилището е уникално и до момента няма друг известен аналог в България.
 • глинена плочка и дъна от съдове с най-ранните пиктограмни знаци от с. Градешница Плочката от Градешница открита през 1969 г. е важен източник за историята на Европа в края на неолита и за пра-писмото, познато като дунавска протописменост. Находката е датирана около 5-о хилядолетие пр.н.е.
 • находките от Могиланската могила. Златният венец и златните обици са едни от шедьоврите на античното златарство. Уникалният сребърен наколенник с позлата е местно производство и носи белезите на тракийското декоративно изкуство.
 • съкровището от Рогозен, състоящо се от 165 съда, изработени от сребро и украсени чрез позлатяване. То е събирано от няколко поколения местни тракийски царе между края на VI и IV в.пр. Хр. и представлява семеен сервиз на една династия. Чрез великолепието на съкровището владетелите демонстрират своето богатство и власт. Голяма част от съдовете са с местен произход - разнообразната и пищна украса носи чертите на самобитно изкуство. Изобразените митологични сцени свидетелстват за богатия душевен мир на траките. Голямата част от Рогозенското съкровище се съхранява в Регионален исторически музей във Враца , а 15 съда се намират на постоянен наем в Националния исторически музей в София.

Други забележителности във Враца: Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“, комплекс "Вестителят", Кула на мешчиите, Куртпашова кула,

Интерес представлява и музея на файтоните.

Отпътуване за София. Пристигане около 20:30 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

Препоръчваме на туристите да обърнат внимание на температурата в пещера Леденика и да бъдат подготвени с връхни дрехи и удобни обувки!

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
 • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

 • Входните такси на посещаваните обекти:
 • - Регионален исторически музей :за граждани - 5.00 лв.; за учащи се - 2.00 лв.; за пенсионери - 3.00 лв.; за деца до 7 г. – безплатно; за инвалиди – безплатно

  - ЕВК „Св. Софроний Врачански”: за граждани - 4.00 лв; за учащи се - 2.00 лв.;за пенсионери - 3.00 лв.; за деца до 7 г. – безплатно; за инвалиди - безплатно
  - Посещението на пещера "Леденика" става с екскурзовод. Билети за вход пещера: за граждани - 10.00 лв; за учащи,студенти (редовно обучение) и пенсионери - 8.00 лв.; икономичен пакет (вход пещера, кино и атракцион по-желание) - 35.00 лв.; за групи над 10 човека - 9.00 лв.(за 1 човек)
 • Медицинска застраховка
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

 • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
 • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.