Преференциална оферта

Великден в Гърция Метеора - 2 нощ / 255 лв

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Манастир "7-те престола", Черепишки манастир и още...10.04. | 02.07. | 03.09.23

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 9 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

МАНАСТИР СЕДЕМТЕ ПРЕСТОЛА - ЧЕРЕПИШКИ МАНАСТИР - ПАМЕТНИКА "ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА" - РИТЛИТЕ

Маршрут: София - Паметник „Дядо Йоцо гледа” - Черепишки манастир - Ритлите - Манастир „Седемте престола”-София

Дати на отпътуване: 10.04. | 02.07. | 03.09.23

Отпътуване в 8:00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище – София.

Искърското дефиле е едно от най-красивите места в България. Пълно е с интересни места за разходка - водопади, екопътеки, канари и селца. Край един от меандрите на Искър се издига място, което всички познават от разказ на Иван Вазов - скалата, от която дядо Йоцо гледал, за да "види" българското след Освобождението.

Паметникът на Дядо Йоцо се издига и гледа към жп линията от един хълм в дефилето, където и днес всеки ден минава влакът, който Вазовият герой чакал. Петметровата статуя е създадена през 2005 г. по идея на жител на близкото село Очин дол. При монумента има паркинг и заведение за хранене.

В подножието на величествени скали край река Искър, през ХІV век възниква Черепишкият манастир „Успение Богородично”. Вероятно съществувал през цялото Второ българско царство, пазещ българщината като крепост, манастирът бил опожаряван неколкократно.

Манастирът е изграден по време на управлението цар Иван Шишман (управлявал 1371 – 1395 г.). Съществува легенда, според която името на манастира идва от костите на загиналите войници след битката в края на XIV в. между цар Иван Шишман и османските нашественици.

В края на ХVІ в. свети Пимен Зографски (български зограф, книжовник и храмостроител) възстановява манастира и го превръща в книжовно и духовно средище. В манастира през 1612 г. е изработено и прочутото „Черепишко Четвероевангелие” с позлатен обков.

Активната книжовна дейност в светата обител продължава и през ХVІІІ в. През 1784 г. в скалите над манастира била изградена костница на два етажа, чийто параклис е посветен на „Св. Йоан Кръстител”.

В Черепишкия манастир са запазени останките на стенописи от ХVІ – ХVІІІ в. и ХІХ в., оттогава е останала и колекция от икони.

В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850 – 1921 г.), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”.

След това се отправяме към изключителния природен феномен - Ритлите. Широко са разперили криле 3 реда светлокафяви карстови ребра, наподобяващи ритли на кола. Високи 50-60 м. и дебели между 2 и 7 м. тези пластове от твърд скален материал прорязват цялата околна планина. Влакови линии преминават през прокопан в тях тунел. Впечатляващи и величествени Ритлите са обявени за природна забележителност през 1938 г. Оформен е кът напомнящ за героичното дело на баба Илийца.

Отправяме към Осеновлашкия манастир „Св. Богородица” известен още като „Седемте престола”. Освен традиционния олтар в манастирската черква били вградени още 6 малки самостоятелни олтара, нещо, което не се среща в нито един друг български християнски храм. Това дава името на манастира - Седемте престола.

Според преданието, манастирът е основан през ХІ век от брата на Петър Делян, княз Георги, който в преклонна възраст приел монашеското име Гавраил и станал първият игумен. Тук, в манастира, народният поет Иван Вазов е идвал на почивка и е написал баладата си „Клепалото бие”. При манастира има аязмо.

Отпътуване за София около 17.00ч. Пристигане около 20.00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище в София.

Полезна информация

Забележка: Единственото ходене пеша е до Черепишкия манастир около 800 м. по равен път – асфалт.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.