Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Кремиковски, Врачешки, Етрополски манастири

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус

Цени от 24 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-Кремиковски манастир-Врачешки манастир-Правец-Етрополе-Етрополски манастир-София

Дати на опътуване: 20.05; 21.07; 13.10; 18.11.18;

Отпътуване в 8:00 ч. от площад "Александър Невски" – София. Първо се посещава Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец” построен през Второто българско царство. Предполага се ,че първия му ктитор е бил цар Иван Александър. В старата църква на манастира са съхранени много ценни стенописи. По време на Възраждането манастирът бил важен книжовен център. Кремиковският манастир подслонил трима от четниците на Ботевата чета. Надпис над вратата на черквата свидетелства, че Светата обител била дарител на българския манастир в Атон. В близост до манастира има извор с лековита вода.
Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици” също е построен по време на Второто българско царство, след победата на цар Иван Асен ІІ над деспот Теодор Комнин при Клокотница. Манастирът първоначално е мъжки, в последствие става девически, какъвто е и до днес. Разрушен в края на ХІV в., възстановен и разрушен отново през ХVІІІ век. След второто разрушаване от манастира не останало нищо, освен иконата на Св. Богородица.
Пристигане в Етрополе. Свободно време за обяд, след това разглеждане на етнографския музей и се отправяне към Етрополския манастир.
На 5 км. източно от град Етрополе се намира манастира „Св. Троица” разположен в яворова гора. Манастирът е известен с книжовната си школа през ХVІ-ХVІІ век, т. нар. Варовитецка Етрополска книжовна школа. Ценен паметник на школата е житието на Св. Иван Рилски, което разказва за пренасянето на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир. Водата, която тече от аязмото, представляващо карстов извор, образува около 20 метров водопад носещ името Варовитец.
Пристигане в София около 19:30 ч.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.