Преференциална оферта

Венеция - Милано - 5 дни/3 нощ. - 480 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Костенски водопад, Кр. Траянови врата, Цари Мали град - 06.04.24

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (4.92 от 12 вота)

Цена 35 лв.

Информация за програмата
Сподели

Костенски водопад, Крепост Траянови врата, Крепост Цари мали град

Маршрут: София - Костенски водопад - Траянови врата - Цари мали град - София

Дати на отпътуване: 06.04.24

Отпътуване от София в 8:00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Пристигане в с. Белчин, отстоящо на 15 км от Самоков. Посещение на късноантичната крепост Цари Мали град.

За дългата и богата история на с. Белчин свидетелстват останките на римска крепост с военно-охранителни функции, която в късния си етап се превръща в укрепено селище. с параклис намиращи се на хълма „Свети Спас“. Крепостната стена огражда площ от 9 декара. Досега са разкрити 3 от 4-те кули на крепостта. Северно от портата е разкрит и християнски храмов комплекс, датиран към XV-XVI век.

Църквата, намираща се извън крепостните стени, е датирана към XV век, като основите са вкопани в раннохристиянски храм от V-VI в. Монети, луксозна и битова керамика свидетелстват за оживена търговия и култура от IV-VI век. Крепостта вероятно е разрушена и изоставена през VI век след нападения на авари и готи. В двете възстановени кули са изложени артефакти открити при разкопките. Посетителите могат да достигнат обекта по екопътека или с панорамно влакче.

Посещават се църквата „Св.Петка“, в която се съхраняват мощи на светицата и етнографски музей в близост до нея. ( в списъка на 100 те национални обекта)

Тръгване към Костенския водопад.

Костенският водопад е красива природна забележителност, разположена на река Чавча в Рила планина. Намира в центъра на курортната зона "Вили Костенец", разположена в Национален парк „Рила”, който е най-големият национален парк в България и един от най-значимите в Европа, сертифициран от „ПАН ПАРКС” поради съхранената си природа. Освен това, водопадът е една от най-значителните природни туристически атракции в община Костенец.

Височината на пада на водата е около 10 м. Най-голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва. В скалите е била изкопана баня с топла минерална вода със седем извора, която дълго време се е ползвала от местното население, но в последствие е била разрушена при земетресение.

Водопадът е обявен за природна забележителност през 1974 г. Той е описан от Иван Вазов през 1917 г. в творбите му “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”. Лесно достъпен.

Ще имаме достатъчно време за разходка и обяд, в близките заведения.

Крепостта „Траянови врата” (печат в 100-те национални обекта - крепост "Стенос") е историческо място на седловината между средногорските ридове Еледжик и Голак. „Траянови врата” е исторически проход край гр. Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост. Археологически проучвания установяват, че крепостта е ситуирана върху тракийско селище от бронзовата и желязната епоха.

Крепостта, от която има запазени градежи от 2 до 5 метра височина е имала уникално водно съоръжение и подземен тунел. Той е бил дълъг 60 крачки и е отвеждал до подземен извор. Тунелът се намира на северната стена като от вътрешната страна на крепостта е добре запазен, но извън крепостната стена е напълно разрушен заедно с изхода си. Доказано е, че местността е използвана и през средните векове (ІX – X век), което я прави важна българска твърдина. От тук са минали три от кръстоносните походи.

През Средновековието проходът е бил наричан „Царски врата” и влиза в историята през 986 г., когато византийският император Василий ІІ предприема поход срещу България в стремеж да откъсне български територии.

Битката при „Траянови врата” (17 август 986г.) е най-голямото поражение, което ромейския владетел претърпява в походите си за покоряване на България.

Отпътуване за София. Пристигане около 19:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

*ВАЖНО: Препоръчваме на туристите да са с удобни обувки!

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.