Преференциална оферта

х-л Марин Принцес 4* Кумбургаз, Турция - 5 нощ. + тран. - 355 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Костенски водопад, Крепост Траянови врата, Цари Мали град

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (4.86 от 7 вота)

Цена 25 лв.

Информация за програмата
Сподели

Костенски водопад, Крепост Траянови врата, Крепост Цари мали град

Маршрут: София - Костенски водопад - Траянови врата - Цари мали град - София

Дати на отпътуване: 03.04; 29.05; 24.07.22

Отпътуване от София в 8:00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище.

Пристигане в с. Белчин, отстоящо на 15 км от Самоков. Посещение на късноантичната крепост Цари Мали град.

За дългата и богата история на с. Белчин свидетелстват останките на римска крепост с военно-охранителни функции, която в късния си етап се превръща в укрепено селище. с параклис намиращи се на хълма „Свети Спас“. Крепостната стена огражда площ от 9 декара. Досега са разкрити 3 от 4-те кули на крепостта. Северно от портата е разкрит и християнски храмов комплекс, датиран към XV-XVI век.

Църквата, намираща се извън крепостните стени, е датирана към XV век, като основите са вкопани в раннохристиянски храм от V-VI в. Монети, луксозна и битова керамика свидетелстват за оживена търговия и култура от IV-VI век. Крепостта вероятно е разрушена и изоставена през VI век след нападения на авари и готи. В двете възстановени кули са изложени артефакти открити при разкопките. Посетителите могат да достигнат обекта по екопътека или с панорамно влакче.

Посещават се църквата „Св.Петка“, в която се съхраняват мощи на светицата и етнографски музей в близост до нея. ( в списъка на 100 те национални обекта)

Тръгване към Костенския водопад.

Костенският водопад е красива природна забележителност, разположена на река Чавча в Рила планина. Намира в центъра на курортната зона "Вили Костенец", разположена в Национален парк „Рила”, който е най-големият национален парк в България и един от най-значимите в Европа, сертифициран от „ПАН ПАРКС” поради съхранената си природа. Освен това, водопадът е една от най-значителните природни туристически атракции в община Костенец.

Височината на пада на водата е около 10 м. Най-голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва. В скалите е била изкопана баня с топла минерална вода със седем извора, която дълго време се е ползвала от местното население, но в последствие е била разрушена при земетресение.

Водопадът е обявен за природна забележителност през 1974 г. Той е описан от Иван Вазов през 1917 г. в творбите му “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”. Лесно достъпен.

Ще имаме достатъчно време за разходка и обяд, в близките заведения.

Крепостта „Траянови врата” (печат в 100-те национални обекта - крепост "Стенос") е историческо място на седловината между средногорските ридове Еледжик и Голак. „Траянови врата” е исторически проход край гр. Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост. Археологически проучвания установяват, че крепостта е ситуирана върху тракийско селище от бронзовата и желязната епоха.

Крепостта, от която има запазени градежи от 2 до 5 метра височина е имала уникално водно съоръжение и подземен тунел. Той е бил дълъг 60 крачки и е отвеждал до подземен извор. Тунелът се намира на северната стена като от вътрешната страна на крепостта е добре запазен, но извън крепостната стена е напълно разрушен заедно с изхода си. Доказано е, че местността е използвана и през средните векове (ІX – X век), което я прави важна българска твърдина. От тук са минали три от кръстоносните походи.

През Средновековието проходът е бил наричан „Царски врата” и влиза в историята през 986 г., когато византийският император Василий ІІ предприема поход срещу България в стремеж да откъсне български територии.

Битката при „Траянови врата” (17 август 986г.) е най-голямото поражение, което ромейския владетел претърпява в походите си за покоряване на България.

Отпътуване за София. Пристигане около 19:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище.

Полезна информация

*ВАЖНО: Препоръчваме на туристите да са с удобни обувки!

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти:

- Комплекс Цари мали град – вход за възрастни - 7 лв. (крепост + етнографски музей); ученици и пенсионери - 4 лв. (крепост + етнографски музей); деца до 6 годишна възраст и хора с представен на място ТЕЛК - БЕЗПЛАТНО

- Цена на билет за ползване на фуникуляр: възрастни - 4 лева; ученици и пенсионери-2 лева; деца под 6 години и хора с увреждания -БЕЗПЛАТНО.

БИЛЕТ ЗАКУПЕН ЗА ФУНИКУЛЯР НЕ ВАЖИ ЗА ВХОД.

Горепосочените цени са за ползване на Фуникуляра за качване до обекта. Със същия билет без нужда от допълнително заплащане посетителят може да слезе в обратна посока, което се явява бонус, при добри метеорологическа и технически възможности.

- Входната такса за крепостта Траянови врата - 3 лв за възрастни, 2 лв за учащи, 1 лв за пенсионери.

  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Внимание! Предвид динамичната обстановка, относно медицинските изисквания за пътуване в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, точна информация ще получите в офисите ни, преди отпътуването.

Забележка:

Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.

Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.