Преференциална оферта

Kaпадокия - земя от приказни сънища

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Трън, Ждрело на р.Ерма, Музей на кисело мляко и Бус. керамика

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус

Цени от 20 лв.

Информация за програмата
Сподели

Маршрут: София-Брезник-Ждрелото на р. Ерма-Трън-Бусинци-София


Дати на отпътуване: 26.08; 30.09; 18.11.18;

Отпътуване в 8:00 ч. от площад "Александър Невски" – София. Посещение на църквата „Св. Петка” в Брезник.Старинният вид на църквата потвържадва донякъде преданието за съществувалия някога тук "Бреза манастир", който заедно с 6 черкви, построени по хълмовете обграждащи днешния град, образувал известното дори в Цариград "Седмопрестолие". Църквата "Св. Петка" от XV-XVI в.се състои от три части и до нас е достигнала след неколкократни преизграждания
От Брезник се отправяме към живописното ждрело на р. Ерма. През китната Трънска котловина (Знеполе), закътана между планините на Краището, река Ерма. минава почти през средата на град Трън продължава на север по дълбока, живописна клисура и след 5 км образува величествен пролом – Ломнишкото ждрело, дълго около 100 м. Тук двата бряга на реката представляват почти отвесни успоредни стени, високи 100-120 м. Връщане в Трън. Свободно време за обяд. Следобяд посещение на скалния параклис "Св.Петка" (известен още като "Пещерата на Св.Петка"). Това е християнизирано праисторическо мегалитно светилище. В наши дни малката християнска църква е действаща. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лекови
От Трън пътят ни отвежда към селоБусинци, къдетое известният „Музей на бусинската керамика", представящ уникалната Бусинска керамика, наследник на средновековната българска грънчарска школа. Нейни произведения пазят Британският музей в Лондон, Лувърът и Музеят на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж. Музеят проследява как местната грънчарска традиция се развива от 17 век до съвременното изкуството нахудожници-керамици.
Отправяме се към последната ни спирка– музея на киселото мляко, намиращ се в с. Студен извор. Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема "Киселото мляко - българското име на дълголетието", и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.
Отпътуване за София. Пристигане около 19:00 ч.

Полезна информация

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.

Начин на плащане: 100 % пълно плащане при подписване на договора за пътуване.

Необходими документи и условия на пътуване: лична карта с мин. 6 месеца валидност от датата на отпътуване.

Изисквания: Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.