Преференциална оферта

Непознатият Истанбул 27.10. - 3 нощ. - 199 лв.

Екскурзии в България

Разпечатайте офертата

Трън, Ждрело на р. Ерма, Музей на киселото мляко и бусинската керамика

1 Дни / 0 Нощувки
Автобус
Оцени тази оферта (5.00 от 4 вота)

Цена 25 лв.

Информация за програмата
Сподели

Трън, Ждрело на р. Ерма, Музей на кисело мляко и музей на бусинската керамика

Маршрут: София - Брезник - Ждрелото на р. Ерма - Трън - Бусинци - София

Дати на отпътуване: 11.04; 09.05; 27.06 - Празник на киселото мляко; 11.07; 12.09;
31.10; 20.11.21;

Отпътуване в 8:00 ч. от пл. Александър Невски и ул. Оборище – София. Посещение на църквата „Св. Петка” от XV-XVI в гр. Брезник - старинният вид на църквата потвържадва донякъде преданието за съществувалия някога тук "Бреза манастир", който заедно с 6 черкви, построени по хълмовете обграждащи днешния град, образувал известното дори в Цариград "Седмопрестолие".
От Брезник се отправяме към живописното ждрело на р. Ерма. Реката минава почти през средата на град Трън продължава на север по дълбока, живописна клисура и след 5 км образува величествен пролом – Ломнишкото ждрело, дълго около 100 м. Тук двата бряга на реката представляват почти отвесни успоредни стени, високи 100-120 м.

Връщане в гр. Трън. Свободно време за обяд. Следобяд посещение на скалния параклис "Св. Петка" (известен още като "Пещерата на Св.Петка"). Това е християнизирано праисторическо мегалитно светилище. В наши дни малката християнска църква е действаща. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

Посещение на Музея на бусинската керамика в с. Бусинци. Музеят проследява как местната грънчарска традиция се развива от XVII век до съвременното изкуството на художници - керамици. Бусинскаta керамика e наследник на средновековната българска грънчарска школа, a нейни произведения се пазят в Британския музей в Лондон, Лувърa и Музея на човека в Париж, колекции в САЩ и Русия, представена е и в Българския културен център в Париж.


Посещение на Музея на киселото мляко, намиращ се в с. Студен извор. Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко с богата фолклорна програма и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.
Отпътуване за София. Пристигане около 19:00 ч. на пл. Ал. Невски и ул. Оборище в София.

Полезна информация

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
  • Водач по време на пътуването

Цената не вклюва:

  • Входните такси на посещаваните обекти: музея в с. Бусинци - 2 лв.; музея в с. Студен извор - 2 лв.
  • Медицинска застраховка
  • Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на застрахователната компания

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Крайният срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди датата на заминаване

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:

  • От деня, следващ деня на записването до 5-тия ден преди датата на заминаване – 20 % от общата стойност на туристическата услуга
  • От 5-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от общата стойност на туристическата услуга;

Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта за български граждани. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Забележка: Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните власти.